Saksa kumartaa Pinot Noirille

Viini

Mutta Saksahan on riesling-maa. Suorastaan supervalta.

”Onkohan viinimaailmassa toista näin syvälle iskostunutta, yksipuolista mielikuvaa”, Caro Maurer puuskahtaa.

Saksan kaikkien aikojen neljäs ja ensimmäinen naispuolinen Master of Wine, MW kävi Helsingissä pitämässä saksalaisten viinien tastingin ja infon saksalaisten huipputuottajien Verein Deutscher Prädikatsweingüter -yhdistyksen laatuluokituksen uudistuksesta. ”Saksa on niin paljon muutakin”, Maurer huokaa, se on esimerkiksi maailman kolmanneksi suurin pinot noir -viinien, siis saksalaisittain spätburgunderien tuottaja Ranskan ja USA:n jälkeen. Noin kolmannes Saksan viinituotannosta on punaviinejä.

Saksan edellytykset Pinot Noirin kasvatukselle muuttuvat ilmaston lämmetessä edullisemmiksi. Kasvukausi on kyllin pitkä aromien kypsymiselle, mutta samalla sopivan viileä hapokkuuden kannalta. Lopputuloksena on parhaimmillaan hedelmäisyydeltään ja hapokkuudeltaan tasapainoinen viini.

Entä mitä muuta Saksa on?
”Paljon vanhan koulun viinintekijöitä on väistymässä ja uusi sukupolvi tekee tuloaan”, Maurer sanoo. Samalla aikaisempaa vahvemmin tulevat biodynaamisesti tuotetut viinit ja vähemmän alkoholia sisältävät viinit.

”Ja oletko maistanut tammitettua rieslingiä, sellaistakin on tarjolla”? Maurer kysyy. Niinpä, maailman rieslingeistä kuusi pullollista kymmenestä tulee edelleen Saksasta.

Artikkeli on julkaistu Viini-lehdessä 4/2012.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä