Opi viineistä

Barbarescon uudet kasvot

08.09.2011 Antti Uusitalo, Kuva Pasi Murto

Piemonten sydämessä Barbarescon kukkulalla viiniä tuottava Gajan suku toi aikanaan lähes tuntemattoman tuotantoalueen viinimaailman kartalle. Gajan historiassa kääntyy uusi lehti kun vastuu Italian tyylikkäimmistä viineistä on siirtymässä isältä tyttärelle.

Piemonten sydämessä Barbarescon kukkulalla viiniä tuottava Gajan suku toi aikanaan lähes tuntemattoman tuotantoalueen viinimaailman kartalle. Gajan historiassa kääntyy uusi lehti kun vastuu Italian tyylikkäimmistä viineistä on siirtymässä isältä tyttärelle.

Jalat tarttuvat mutaiseen maahan, jota lohduton kevätsade on piiskannut jo useita päiviä. Seisomme pohjoiseen kohoavan San Lorenzo -viinitarhan helmassa. Oppaanamme on nuori nainen, jonka harteilla on Piemonten ja pitkälti koko Italian tunnetuimman viinitalon – Gajan – tulevaisuus. Vaikka pilvet peittävät taivaan, Gaia Gajan kasvoille leviää aurinkoinen ilme hänen kertoessa Barbarescon ja sukunsa tarinaa.

Vain muutaman tuhannen asukkaan Barbarescon kylässä lähes koko elämänsä elänyt Gaia Gaja tuntee kotiseutunsa viinien historian perinpohjaisesti. Tyylikäs nainen kertoo, kuinka vanhaan aikaan nebbiolo-viinien ei annettu käydä kellareissa loppuun, vaan maalaistalojen isännät sammuttivat janoaan makeilla punaviineillä.

Oman potentiaalin löytymiseen vaaditaan usein ulkopuolisten apua ja niin kävi myös Piemonten maakunnassa. 1800-luvun puolivälissä Barolon markiisi päätti parantaa kotiseutunsa viinien laatua palkkaamalla ranskalaismies Louis Oudart´n haasteelliseen tehtävään. Oudart opetti paikalliset viininviljelijät uuttamaan rypäleiden kuoria mehussa pitkään värin ja täyteläisyyden takaamiseksi, käyttämään nebbiolot kuiviksi sekä rauhoittamaan karheat viinit pitkän tammitynnyrikypsytyksen aikana.

Lue lisää Viini-lehdestä 5/2011.

Vastaavia artikkeleita

Marja Hintikka – Ihailen Italialaista ruokakulttuuria

20.05.2020 Pirjo Houni + Kuva

3 x elämysmatka Italiassa

15.04.2020 Viinilehden toimitus

Ella Kanninen – Kammoan liian hiljaisia ja steriilejä ravintoloita

28.01.2020 Pirjo Houni + Kuvat Yle/Filmaattiset ja Peter Ponnath