Yleinen

Mendoza & Malbec – huippupari

10.03.2011 Seppo Määttänen

Siinä missä sushi ja sake kuuluvat Japaniin, yhtä hyvin xxl-kokoinen grillattu häränpihvi ja tummanpuhuva, silkkinen malbec-punaviini liittyvät erottamattomasti Argentiinan tärkeimpään viinintuotantoalueeseen, Mendozaan.

Argentiina on punaviinimaa. Se on myös malbec-maa ja Mendoza on kaikilla mittareilla ylivoimaisesti Argentiinan tärkein viinialue. Peräti kaksi kolmasosaa maan kaikista viiniviljelyksistä sijaitsee Mendozan provinssissa ja vastaavasti runsaat 70 prosenttia maan viinistä valmistuu Mendozassa.

Reilun miljoonan asukkaan Mendozan kaupunki on vain runsaan puolen tunnin lentomatkan päässä Chilen pääkaupungista Santiagosta. Kaupunkien välissä on Andien vuoristo, eikä paljon muuta.

Olosuhteet viininviljelylle poikkeavat kuitenkin vuorten itäpuolella olennaisesti Chilestä. Tyyneltä valtamereltä puhaltavat tuulet vaikuttavat siihen, että Chilen puolella kasvatetaan valtaosin eri lajikkeita ja tuotetaan erilaisia viinejä kuin Mendozassa Andien itäpuolella.

”Ei ole yhtä Malbecia. Sen mukaan millaiset mikrotekijät tarhoilla ja palstoilla vallitsevat, Malbec on monimuotoinen lajike, eikä se todellakaan ole näyttänyt koko potentiaaliaan. Joka tapauksessa pidän Malbecia argentiinalaisten laatuviinien tärkeimpänä valttikorttina seuraavien kymmenen vuoden aikana”, Bodega Kaikenin viinintekijä Eduardo Alemparte sanoo.

Bodega Nortonin asiakkuusjohtaja Michael Müller nostaa myös empimättä Malbecin supertähdeksi, mutta kauppamiehenä hän ei unohda ottaa puheeksi huippu-malbecien erinomaista hinnan ja laadun suhdetta.

Arvostettuun viinintuottajasukuun kuuluva Laura Catena kuvaa kirjassaan Vino Argentino Mendozan eri kolkilla viljeltäviä Malbeceja: ”Santa Carlosissa se on tummaakin tummempi, aromeiltaan vielä kukkaisempi ja mineraalisempi toisin kuin Luján de Cuyossa, jossa vanhat Malbec-köynnökset tuottavat jopa hillomaisen pehmeää viiniä.”

Argentiinalainen perinneresepti – Empanadas Argentina

(lihapasteija)
noin 25 kpl

Kuoritaikina

noin 5 1/2 dl vehnäjauhoja
125 g margariinia
noin 1 3/4 dl vettä

Valmista kuoritaikina yleiskoneella.
Sekoita jauhot ja rasva murumaiseksi.
Lisää koneen käydessä vettä sen verran, että muodostuu taikina.
Nosta taikinapala jauhotetulle pöydälle ja muotoile paksuksi levyksi.
Peitä taikina hieman kostealla pyyhkeellä ja anna levätä puoli tuntia.

Voiteluun

1 muna

Täyte

3 sipulia
1 chili
1 rkl öljyä
laakerinlehti
½ tl suolaa
1 tl chilirouhetta
(1 keitetty peruna)
400-500 g naudan jauhelihaa
1 dl lihalientä
1 tl paprikaa
3 keitettyä munaa
2 rkl leipämurua
1/2 dl ruoho- tai kevät sipulia hienonnettuna

Kuori ja hienonna sipulit.
Poista chilistä siemenet ja hienonna.
Kuumenna öljy ja paista siinä sipuli yhdessä laakerinlehden kanssa kauniin ruskeaksi.
Lisää chilipalat ja kuullota miedolla lämmöllä muutama minuutti.
Lisää suola ja chilirouhe.
Poista laakerinlehti.
Paista toisella pannulla jauheliha kypsäksi.
Lisää kypsymisen loppuvaiheessa lihaliemi, anna kiehua hetken.
Yhdistä sipuliseos ja jauheliha.
Mausta paprikalla ja jäähdytä täyte.
Lisää jäähtyneeseen täytteeseen muna, leipämurut ja ruohosipuli.
Ota taikinasta pieniä saksanpähkinänkokoisia paloja ja muotoile käsissä palloksi.
Kauli pallot litteiksi ympyrän mallisiksi levyiksi, joiden halkaisija on noin 12 cm.
Laita taikinan toiseen reunaan noin 2 rkl täytettä.
Kostuta taikinan reunat munalla.
Paina taikinakuoren tyhjä puoli täytteen päälle, saat puolikuun muotoisia ”pasteijoita”.
Paina empanada tiukasti haarukalla saumasta kiinni.
Siirrä empanadakset leivinpaperoidulle uunipellille ja voitele munalla.
Paista 175-180-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes empanadakset ovat kauniin ruskeita.
Tarjoa heti alkupalaksi tai pikku naposteltavana.

 

Vastaavia artikkeleita

Epätyypillisten viinimaiden helmet – 3 x kuohuviini viinifiilistelijälle

21.06.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Viña Leyda – Chilen palkituin viinitalo

Kaupallinen yhteistyö

03.05.2021 Viinilehden toimitus

Tuulahdus Chileä keittiöösi: kokkaa tortilloja ceviche-täytteellä ja korkkaa palkittu sauvignon blanc!

Kaupallinen yhteistyö

03.05.2021 Viinilehden toimitus