Mendozan eksoottista Alamosta

Viinivinkki 40/2017

Alamos Chardonnay 2016

Alamos Chardonnay 2016

570287, Alkon tuotesivu

Valkoviini / Mendoza / Argentiina
Alamos
Chardonnay
9,99 € (0,75 l)

Leveän runsas ja eksoottisvivahteinen, täyteläinen valkoviini tuo mieleen myös paahteiset pähkinät ja kermaisuuden. Suuntäyttävä viini sopii erinomaisesti paistettujen punalihaisten kalojen seuraan.

Arvio: Leveä, eksoottisia hedelmiä, paahteisuutta ja makeita mausteita muistuttava tuoksu. Kuiva, mutta erittäin kypsän hedelmäinen maku. Tuoksun leveiden aromien lisäksi maussa on kermaisuutta ja pähkinää. Alun lähes makea suutuntuma ryhdittyy reilun hapokkuuden ansiosta. Kokonaisuus jättääkin tasapainoisen, hieman sitruunaan ja hunajameloniin aromeiltaan vivahtavan jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Täyteläiset, punalihaiset kalaruoat ja selkeämakuinen vaalea liha. Myös täyteläiset pastat.

3/ 5 Laadukas ja hyvin tehty
Laatu vastaa hintaa
Valmis juotavaksi

Runsas mukulaselleri saa seurakseen tillihunnun ja jännittävän piimäkaramellin

Ainekset

4 annosta
valmistusaika 2 h
*
1 juuriselleri (mukulaselleri)
*
Selleripyree:
400 g selleriä kuorittuna, paloiteltuna
4 dl kaurakermaa
40 g voita
4 dl koivumahlaa tai kasvislientä
1 laakerinlehti
10 oksaa timjamia
merisuolaa
mustapippuria
*
Villisinappikastike:
5 dl valkoviiniä
1 l kasvislientä
2 tl rikkasinapinsiemeniä (tai sinapinsiemeniä, etnisestä kaupasta)
4 rkl oliiviöljyä
*
Piimäkaramelli:
1 1/2 dl piimää
3 dl ruskeaa sokeria
65 g voita
1 tl merisuolaa
1 tl punaviinietikkaa
*
Tilli & pähkinät:
2 ruukkua tilliä
150 g villipähkinöitä tai kaupan hasselpähkinää
*
Koristeluun:
muutama tillinoksa

Valmistusohje

1. Pese selleri hyvin, älä kuori.
2. Paahda selleriä 200-asteisessa uunissa 90 minuuttia.
3. Ota selleri pois uunista ja anna vetäytyä vielä 30 minuuttia huoneenlämmössä.
4. Valmista selleripyree mukulasellerin paahtuessa. Laita kaikki pyreen ainekset kattilaan kannen alle ja anna hautua kypsäksi 45 minuuttia.
5. Soseuta tehosekoittimessa täysteholla samettiseksi soseeksi. Tarkista maku ja rakenne. Mitä löysempi, sitä hienostuneempi pyree. Lisää tarvittaessa mahlaa tai kasvislientä.
6. Valmista sinappikastike. Keitä viiniä, kunnes sitä on jäljellä kolmasosa alkuperäisestä määrästä.
7. Lisää kasvisliemi kattilaan ja keitä kunnes jäljellä on jälleen vain kolmasosa liemestä.
8. Lisää joukkoon siemenet. Anna hautua hiljalleen vartin ajan ilman, että kastike kiehuu.
9. Lisää joukkoon öljy ja anna kiehahtaa pikaisesti. Sekoita tarvittaessa emulsioksi.
10. Lisää kaikki piimäkaramellin ainekset kattilaan.
11. Keitä karamelliksi, vain hetkittäin nuolijalla sekoitellen.
12. Ohenna karamelliä vedellä (n. 1 rkl). Siivilöi seos tiheän siivilän läpi.
13. Tee pähkinät ja tilli -lisuke. Hienonna tilli hyvin.
14. Paahda pähkinöitä 180-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.
15. Poista käsin kuoret. Murskaa pähkinöitä, veitsen sivulla painellen.
16. Kokoa annokset. Leikkaa mukulaselleri neljään osaan ja viimeistele kanttipalojen pyöreä puoli sileäksi. Levitä lautasille ensin selleripyree. Sivele sellerikiekot molemmin puolin piimäkaramellilla. Mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Ripottele sellerikiekkojen päälle sekä hienonnettu tilli että pähkinärouhe. Nosta sellerikiekot pyreen päälle. Lusikoi villisinappikastiketta sekä sellerin päälle että pyreen reunoille. Koristele tillinoksilla.

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä