Arvio
Tämän syksyisen viikon piristeeksi olen valinnut kesäisen raikkaan valkoviinin Australian auringosta. Viinissä on nuorekkaan raikas, aromeiltaan tuoretta vihreää päärynää ja keltaista omenaa muistuttava tuoksu. Keskitäyteläinen maku on kuiva mutta runsaan hedelmäinen. Maussa on tuoksun aromien lisäksi yrttistä mausteisuutta. Eloisa hapokkuus tekee kokonaisuudesta tasapainoisen. Viini jättää herkullisen, veden kielelle nostattavan, sitrusmaisen jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Tämä raikkaan hedelmäinen ja puhdaspiirteinen valkoviini on monikäyttöinen kala- ja äyriäisruokien seuralainen. Suosittelisin tällä kertaa kokeilemaan viiniä paistettujen kampasimpukoiden ja rikotuista ohraryyneistä valmistetun lisäkkeen kera. Sulata kampasimpukat hitaasti esimerkiksi jääkaapissa yhdessä lisäkkeeseen käytettävien jättikatkaravun pyrstöjen kanssa. Esikeitä rikotut ohraryynit kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin. Hienonna runsaasti salottisipulia ja halutessasi myös hieman valkosipulia. Leikkaa myös valutetut jättikatkaravun pyrstöt muutamaan osaan. Kuullota kattilassa tai padassa tilkkasessa öljyä sipulit ja lisää esikeitetty ohra. Sekoita ja aloita nesteen lisääminen. Lorauta ensin tilkka valkoviiniä ja kiehuta viini pois koko ajan sekoittaen. Kuumenna toisessa kattilassa esimerkiksi liemitiivisteestä valmistamaasi, varsin mietoa hummerilientä. Aloita hummeriliemen lisääminen sipuli-ohralisäkkeeseen. Valmista lisäke loppuun risoton tavoin, eli taajaan sekoittaen ja vähitellen nestessä lisäten. Koska ohra on jo esikeitetty, valmistus on varsin nopeaa. Lisää loppuvaiheessa jättikatkaravun palat ja löysäksi vatkattua kermavaahtoa. Purista joukkoon sitruunanmehua ja viimeistele lisäke raastetulla parmesanjuustolla. Tarkista maku. Voit valmistaa lisäkkeen myös perinteisestä riisistä, ellei rikottua ohraa kaupastasi löydy. Kuumenna valurautapannu ja siinä reilu nokare voita. Paista hyvin valutetut ja kuivatut kampasimpukat nopeasti kuumalla pannulla. Vältä kypsentämästä liikaa. Kampasimpukka voi jäädä hieman läpikuultavaksi sisältä. Mausta suolalla ja rouhauksella pippuria. Nostele lautaselle ohralisäkettä ja asettele paistetut kampasimpukat päälle. Nauti Yalumban Pinot Grigion kera.