Arvio
Tämän viikon viinivinkkini on melko tuore tapaus Alkon hyllyllä, sitrusmaisen hedelmäinen valkoviini Italiasta. Tuoksutettaessa viiniä voi sen luonteeltaan avoimesta tuoksusta aistia puhdaspiirteisiä, kypsän hedelmäisiä vivahteita. Siinä on sitrushedelmiä, mineraalisuutta ja jopa tietynlaista kermaisuutta. Tuoksua seuraava maku on erittäin kypsän hedelmäinen, lähes eksoottinen ja suutuntumaltaan miellyttävän runsas. Siinä on tuoksun aromien lisäksi maukasta yrttisyyttäkin. Kokonaisuutta ryhdittää terhakka hapokkuus, joka kannattaa viiniä pitkään maistuvaan, napakkaan jälkivaikutelmaan.
Viinin seuraksi
Tämä herkullinen italialainen, paikallisista fiano-, greco- ja falanghina –lajikkeista valmistettu valkoviini sopii täyteläisten kala- ja äyriäisruokien seuraan. Siitä saa erinomaisen kumppanin vaikkapa anjoviksella viimeistellyn, paistetun kuhan ja fenkolirisoton kyytipojaksi. Hienonna salottisipulia sekä leikkaa fenkolia melko pieniksi kuutioiksi. Kuullota öljyssä salottisipuli, fenkoli ja risottoriisi. Parhaimmat riisit risoton valmistamiseen ovat carnaroli- ja arborio. Kun riisi alkaa muuttumaan läpikuultavaksi, lorauta joukkoon hieman valkoviiniä ja sekoita. Aloita liemen lisääminen vähitellen. Liemenä voit käyttää kana- tai kasvislientä. Lisää nestettä vain niin paljon että riisi juuri ja juuri peittyy. Ja muista sekoittaa taajaan. Kun riisi alkaa olla hieman yli ”al dente”-kypsyyden, lisää joukkoon vastarouhittua mustapippuria ja tuntuvasti parmesanjuustoraastetta. Tarkista maku ja lisää halutessasi löysäksi vatkattua kermavaahtoa. Paista kuhafile voissa melko kuumalla pannulla siten että saat kalaan rapean paistopinnan. Käännä file ja paista toiselta puolelta pikku hetkinen. Vältä paistamasta kalaa kuivaksi. Ripottele kalan päälle anjovisfileistä leikkaamaasi pientä kuutiota. Nosta risottoa lautaselle ja asettele anjoviksella viimeistelty kalafile päälle. Viimeistele annos vielä ripauksella tuoretta tilliä. Nauti herkusta Triaden kera!