Viikon viinivinkki

Torres Waltraud Riesling

40 / 2009 Aki Björklund2

Arvio

Tämän syksyisen viikon viinivinkiksi olen valinnut mehevän espanjalaisen valkoviinin Torres Waltraud Rieslingin. Laadukkaan tuottajan viiniä tuoksuteltaessa voi lasista aistia avointa ja herkullisen hedelmäistä aromikkuutta. Siinä on runsaasti aprikoosia, persikkaa, hunajaa ja kukkaisuutta. Tuoksua seuraava maku on lähes kuiva ja myötäilee monivivahteisilta aromeiltaan tuoksua. Siinä on lisäksi mineraalisuutta ja tietynlaista vahamaisuutta. Kypsä hedelmäisyys ja hento makeus saavat ryhtiä tuntuvasta hapokkuudesta joka kantaa herkullista kokonaisuutta pitkään, veden kielelle nostattavaan jälkivaikutelmaan.

Viinin seuraksi

Tämä herkullinen Torresin espanjalainen riesling-viini on monikäyttöinen seuralainen kala- ja äyriäisruokien seuraan. Siitä saa myös erinomaisen kumppanin vaikkapa sienirisoton kyytipojaksi. Hienonna persiljaa ja salottisipulia sekä paloittele saaliiksi saamasi sienet (esim. tatit). Kuullota öljyssä salottisipuli ja risottoriisi. Parhaimmat riisit risoton valmistamiseen ovat carnaroli- ja arborio. Kun riisi alkaa muuttumaan läpikuultavaksi, lisää joukkoon pilkotut sienet. Jatka kuullottamista kunnes sienistä on ylimääräinen neste haihtunut. Lorauta joukkoon hieman valkoviiniä ja sekoita. Aloita liemen lisääminen vähitellen. Liemenä voit käyttää kana-, kasvis- tai jopa lihalientä. Lisää nestettä vain niin paljon että riisi juuri ja juuri peittyy. Ja muista sekoittaa taajaan. Kun riisi alkaa olla hieman yli ”al dente”-kypsyyden, lisää joukkoon hienonnettu persilja, mustapippuria ja tuntuvasti parmesanjuustoraastetta. Tarkista maku ja lisää halutessasi löysäksi vatkattua kermavaahtoa. Voit vuolla annoksen koristeeksi vielä parmesanviipaleita ja ripotella päälle vielä hienonnettua persiljaa. Nauti aromikkaan Waltraudin ja hyvän seuran kera.

Aiemmat viinivinkit

Pensasmustikka-burratasalaatti ja kukkaisen hunajainen riesling

Mieto pensasmustikka ja kermainen burrata laulavat samassa äänialassa. Hunajainen balsamicokastike viimeistelee kevätsalaatin suloiset soinnut. Puolikuivan rieslingin persikkaiset ja hunajaisen kukkaiset aromit täydentävät suuntäyttävän burratan ja mustikan yhdistelmää. Katso viikon viinivinkki!

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.