Arvio
Tällä viikolla suosittelemassani espanjalaisessa valkoviinissä on avoin ja parfyyminen, makea – jopa hieman kosiskeleva tuoksu. Aromeiltaan tuoksun parfyymisyyttä seuraava maku on lähes kuiva. Siinä on tuoksun vivahteiden lisäksi kukkaisuutta, rusinaisuutta ja makeiden mausteiden vivahteita. Vaikka maussa onkin hieman makeutta, antaa erittäin rapsakka hapokkuus viinille ryhtiä ja nostattaa puhdaspiirteisessä jälkivaikutelmassa veden kielelle.
Halloween-henkinen keitto viimeistellään maukkaalla chorizolla
Tämä Viña Esmeralda sopii mukavasti vaikka viilenevän syksyn lämmikkeeksi ja Halloween-juhlan kunniaksi valmistettavan mehevän kurpitsakeiton kyytipojaksi.
Hienonna salotti- ja valkosipulia. Kuori ja pilko kurpitsa reiluiksi kuutioiksi.
Kuullota tilkassa öljyä ja nokareessa voita sipulit ja kurpitsat. Lorauta kattilaan tilkkanen valkoviiniä, nokare hunajaa, muutama timjamin oksa ja kanalientä. Voit halutessasi korvata kanaliemen myös kasvisliemellä. Rouhaise joukkoon myös mustapippuria. Mikäli haluat että keitossa ei ole ”mustia pilkkuja”, niin käytä valkopippuria. Hauduta hiljaa hymyillen kunnes kurpitsat pehmenevät. Kurpitsa kypsyy varsin nopeasti, joten keiton tekemiseen ei tarvitse mielettömän pitkiä aikoja varata. Lisää keittoon lopussa maun mukaan kermaa.
Poista timjamin oksat ja nostele kurpitsat sipuleiden kera tehosekoittimeen. Aja tehosekoittimella keitto täysin sileäksi. Lisää nestettä niin että saat keittoon haluamasi paksuuden. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Kuumenna uunin grillivastukset ja levittele chorizo -viipaleita uunipellille. Grillaa viipaleita, kunnes ne rapeutuvat.
Annostele keitto, nosta lautaselle nokare smetanaa ja ripottele päälle rapeista chorizoviipaleista leikattuja suikaleita tai kuutioita. Nauti aromikkaan Esmeraldan kera.