Arvio
Tämänkertainen viinisuositukseni on itävaltalainen, Grüner Veltliner -lajikkeesta valmistettu valkoviini. Tämän maukkaan viinin nuorekkaan terhakka ja hedelmäinen tuoksu viestii aprikoosista, persikan kivestä ja yrteistä. Siinä on myös kypsää omenaa. Maku on nuorekas ja tuoksua myötäilevän terhakka ja napakka. Runsaasta mausta voi tuoksun aromien lisäksi erottaa mineraalisuutta ja sitrusmaisia vivahteita. Kokonaisuus saa ryhtiä eloisasta hapokkuudesta, joka kannattelee makua pitkään, veden kielelle nostattavaan jälkivaikutelmaan.
Currylla maustetut broiskun koipi- ja reisipalat hautuvat meheviksi juuresten kera
Tulevien hiihtolomaviikkojen kunniaksi suosittelen tämän viinin seuraan mehevää ja helposti valmistuvaa pataruokaa ystäväni Antti Vahteran reseptin inspiroimana.
Kuori ja paloittele reiluiksi paloiksi sipulia, porkkanaa, purjoa, selleriä, palsternakkaa, sitruunaruohoa ja perunaa. Kuumenna kattilassa nokare voita ja kuullottele leikkaamiasi raaka-aineita hetkisen ajan. Lorauta joukkoon pikku tilkka valkoviiniä, ripaus suolaa ja kiehuttele kunnes viini on lähes haihtunut pois.
Voitele uunivuoka ja kaada kuullotetut kasvikset vuokaan. Leikkaa reisi- ja koipipalat erilleen. Mausta liha suolalla, pippurilla, sitruunanmehulla ja currylla. Asettele maustetut lihat uunivuokaan kasvisten päälle nahkapuoli ylöspäin. Paahda nahka rapeaksi uunissa kovalla lämmöllä – tai vastusten alla. Säädä uuni tämän jälkeen noin 175 asteeseen. Lisää vuokaan kanalientä ja kermaa.
Kypsennä loppuun ja valele kypsymisen aikana silloin tällöin lihapaloja vuokaan syntyneellä liemellä.
Nostele lautaselle ja tarjoile täyteläisen mehevän Steinschadenin kera.