Arvio
Tämän viikon suosituksessani, Gewürztraminer-lajikkeesta valmistetussa valkoviinissä on runsasarominen tuoksu, joka on täynnä eksoottista hedelmäisyyttä, makeaa mausteisuutta ja muun muassa rusinan aromia. Tuoksua seuraava maku on lähes kuiva, suutuntumaltaan varsin runsas ja pehmeä. Siinä on tuoksun aromien lisäksi hunajaisuutta ja kukkaisuutta. Runsasta makua ryhdittävät mausteisuuden lisäksi myös mineraalisuus ja kypsän, lähes hillotun sitruunankuoren aromikkuus. Kokonaisuus jättää lämminhenkisen jälkivaikutelman.
Chilimajoneesista kiekurat lämminhenkiselle keitolle
Tämänkertaisen viinivinkin kylkeen suosittelen valmistamaan edelleen jatkuvien kylmien kelien lämmikkeeksi täyteläisen mehevää ja hieman mausteista kala- ja äyriäiskeittoa.
Hienonna salotti- ja valkosipulia. Kuumenna kattilassa öljyä ja kuullota siinä sipulit ja tomaattipyreetä. Ripottele joukkoon hieman sokeria pyöristämään pyreen hapokkuutta. Voit lisätä varovasti vielä myös chilijauhetta.
Kuutioi erivärisiä paprikoita, viipaloi fenkolia, varsiselleriä ja purjoa, sekä pilko myös tomaattia, jonka voit halutessasi kaltata kuorettomaksi. Nostele raaka-aineet kattilaan ja jatka kuullottamista vielä hetkisen.
Lorauta joukkoon valkoviiniä ja hummerifondista valmistamaasi lientä. Hauduttele, kunnes kasvikset alkavat olla lähes kypsiä. Lorauta joukkoon kermaa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Mikäli maku tuntuu turhan hapokkaalta, lisää vielä hieman sokeria.
Kuutioi tai suikaloi mieleistäsi kalaa. Voit käyttää sekä punalihaisia että vaaleita kaloja. Näin saat keittoon lisäväriä – ja tietenkin makua. Lisää kalat keittoon ja anna hautua. Keiton ei välttämättä tarvitse enää kiehua.
Kuumenna paistinpannu ja lisää sille loraus öljyä. Paista nopeasti pannulla hienonnettua salottisipulia, jättikatkaravun pyrstojä ja kuorestaan poistettuja sinisimpukoita. Mausta suolalla ja hienonnetulla lehtipersiljalla.
Nostele keittoa lautaselle ja lusikoi paistinpannun herkut joukkoon. Viimeistele annos majoneesilla, jota olet jatkanut lorauksella kermaa ja maustanut makealla chilikastikkeella tai pelkällä chilijauheella. Mukava lisä keitolle on myös öljyssä pannulla paahdetut leipäkrutongit.
Sitten vain Mezzacoronaa lasiin ja lusikka kauniiseen käteen!