Arvio
Tämän viikon viinivinkissäni, ranskalaisessa valkoviinissä on avoin ja nuorekas tuoksu. Se on luonteeltaan rehevä ja runsas. Siinä on reippaasti vihertäviä, hedelmäisen hersyviä aromeja. Keskitäyteläinen ja yrttinen maku on kuiva, mutta runsaan hedelmäinen. Aromeiltaan maku seuraa vihertävää tuoksua. Suutuntuma on pyöreä, ja herkulliset hedelmähapot nostavat välittömästi veden kielelle. Viini jättää monipuolisen pitkän ja puhtaan jälkivaikutelman, jota sävyttävät muun muassa raparperin, karviaisen ja leikatun ruohon aromit.
Punalihainen kala-annos täydennetään kesäisen maukkaalla lisukkeella
Ruokasuositukseni viinin seuraan on maukas, paistettu nieriä kesäisen lisukkeen kera. Toki kalana voit käyttää muitakin punalihaisia kaloja.
Puhdista nieriä ylimääräisestä rasvasta ja poista ruodot. Irrota nahka ja leikkaa filee reiluiksi annospaloiksi. Mausta kala reilulla määrällä suolaa ja sokeria. Voit käyttää näitä yhtä paljon. Kala saa ikään kuin graavaantua pinnalta. Anna maustua 2-4 tuntia. Huuhtele tämän jälkeen kalan pinnalta ylimääräinen suola ja sokeri pois. Kuivaa kalan pinta hyvin.
Valmista tämän jälkeen lisuke. Irrota kukkakaalista pieniä kukintoja ja hienonna salottisipulia. Kuumenna kattilassa nokare voita ja pyörittele siinä kukkakaalit ja sipuli, kunnes ne alkavat hieman pehmentyä. Lisää loppuvaiheessa joukkoon reilu määrä herneitä ja lorauta mukaan vielä hieman omenaviinietikkaa. Anna etikan kiehahtaa pois. Viimeistele mehevöittämällä lisuketta hieman kermaviilillä ja sitruunanmehulla. Tarkista maku.
Kuumenna pannulla pienenpieni nokare voita. Paista kala, mutta pyri jättämään se hieman punertavaksi sisältä.
Nostele lautaselle kukkakaalilisuketta ja asettele kala kauniisti annokseen. Voit halutessasi paistaa tai grillata lisukkeeksi vielä muutaman vihreän parsan.
Korkkaa sauvignon blanc ja herkuttele!