Arvio
Tämän viikon viinivinkki on makean mausteinen ja tyyliltään rustiikkinen punaviini Etelä-Ranskasta. Pääosin grenache ja syrah –lajikkeista valmistetussa La Ciboise -viinissä on avoin ja tyylikkäästi kehittynyt tuoksu. Siinä on kypsää marjaisuutta, makeaa ja yrttistä mausteisuutta, nahkaa ja jopa eläimellisiä navetan aromeja. Tuoksua seuraa keskitäyteläinen maku, joka sekin on miellyttävästi kehittynyt. Siinä on tuoksun lupaamien vivahteiden lisäksi muun muassa kypsää hapankirsikkaa. Pehmeät tanniinit ja maukkaan marjainen hapokkuus antavat kokonaisuudelle selkärankaa. Viini jättää kukkaisen, jopa hieman parfyymisen jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Syksyisen marjainen viini sopii riistan ja yleisestikin tummien liharuokien kumppaniksi. Monikäyttöisyydessään se on mainio kyytipoika myös syksyisiä aromeja sisältävän, mehevän sieni-pekonipiiraan seuraan. Voit käyttää piiraaseen lähestulkoon mitä tahansa löytämiäsi sieniä. Mikäli metsä on jo putsattu, tämän piirakan voi valmistaa vaikka siitakesienistäkin. Aloita paistamalla pannulla kuutioitua pekonia rapeaksi. Nosta pekonikuutiot pois, lisää nokare voita ja kuullota pannulla hienonnettua sipulia. Lisää joukkoon pilkottuja sieniä ja paista kunnes sieniin muodostuu kaunis paistopinta. Sekoita pekoni sienten ja sipuleiden joukkoon. Mausta hienonnetulla ruohosipulilla, persiljalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna hieman jäähtyä. Sekoita joukkoon ranskankermaa, kuohukermaa ja riko joukkoon piirasvuokaa kohden (n.6-8 dl täytettä) 1-2 kananmunaa. Kaada täyte voitaikinalla vuorattuun piirakkavuokaan. Nosta kaulimasi voitaikinakansi päälle. Pistele siihen reikiä, jotta muodostuva höyry pääsee sisältä pois. Voitele piirakka kananmunalla ja paista 180-200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.Tarjoa lisukkeena raikasta vihreää salaattia ja syksyisen rustiikkista La Ciboise –viiniä.