Arvio
Wapun jälkimainingeissa on aika ajatella tulevan sunnuntain äitienpäivää. Olen valinnut suositusviiniksi hieman erikoisemman viinimaan, Slovenian valkoviinin. Tuoksuteltaessa viiniä, voi hieman kehittyneestä aromimaailmasta aistia kypsän hedelmäisiä, lähes eksoottisia vivahteita. Tuoksu tuo mieleen kypsän punaisen omenan, persikan kiven ja kukkaisuuden. Tuoksua seuraa lähes kuiva maku, joka sekin on kehittynyt. Tuoksun aromien lisäksi maussa on sitrusmaisia vivahteita ja hentoa maaperän mineraalisuutta. Suutuntumaltaan hieman ”öljyinen” viini saa ryhtiä terhakkaasta hapokkuudesta, joka kannattaa makua makean mausteiseen ja kukkaiseen jälkivaikutelmaan.
Viinin seuraksi
Tällä hetkellä on parsasesonki valloillaan ja tämän viikon suositukseni, reilun hedelmäinen valkoviini sopii tähän sesonkiherkkuun erinomaisesti. Voit valmistaa äitienpäivän kunniaksi yksinkertaisen parsaherkun. Kuori ja keitä parsat, mutta pidä huoli että jätät ne kypsennyksessä hyvin napakaksi. Jäähdytä parsat nopeasti. Valmista parsoille marinadi oliiviöljystä, valkoisesta balsamietikasta, mustapippurista, raastetusta sitruunankuoresta, lorauksesta sitruunanmehua, ripauksesta sokeria ja hienonnetusta valkosipulista. Anna parsojen marinoitua kylmässä vähintään yön yli, mutta mielellään vuorokauden ajan. Nostele parsat marinadista ja kuivaa ne hyvin. Kääri parsat parmankinkkuviipaleisiin. Grillaa parsa-kinkkukääröt kuumassa grillissä ja tarjoile ne salaattipedin päällä esimerkiksi vadelmavinaigretin kera, jonka valmistat maustamalla perinteisen vinaigreten paseeratulla vadelmapyreellä.