Arvio
Tämän viikon viinisuositukseni on maukkaan hedelmäinen valkoviini Ranskan Alsacesta – Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Reserve 2006. Viinin avoimesta tuoksusta voi aistia rusinaa, makeita mausteita, eksoottisia hedelmiä ja jopa hunajaa ja kukkaisuutta. Melko täyteläinen maku on kypsän hedelmäinen, jopa makeahko. Viinin suutuntuma on varsin runsas, kukkainen ja mausteinen. Maulle antavat ryhtiä mineraalinen aromikkuus ja terhakka hapokkuus. Tasapainoinen kokonaisuus jättää rusinaisen, kypsän sitrusmaisen ja mausteisen jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Suutuntumaltaan roteva ja runsas, eksoottisen hedelmäinen valkoviini sopii erinomaisesti täyteläisten, punalihaisten kalaruokien seuraan. Suosittelisin valmistamaan tälle viinille reilun makuista, hieman jopa suolaista kuorrutettua lohta. Pariloi ruodottomiin lohipalasiin pintaväri kuumalla pannulla. Leikkaa kuorrutusta varten muutama kylmäsavulohiviipale hyvin pieniksi kuutioiksi. Hienonna myös katkarapuja ja kapriksia. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään, lisää suikaloitua basilikaa ja mausta pippurilla. Suolaa ei tarvitse lisätä, sillä kuorrutuksen aineet ovat varsin suolaisia. Levitä pariloiduille lohipaloille kuorrutetta ja kypsennä n. 175 asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan. Loppuvaiheessa voit gratinoida kuorrutteen uunin grillivastusten alla. Tarjoile mehevän pastan tai risoton kera.