Arvio
Wapun jälkeisen viikon viinisuositukseksi olen valinnut herkullisen kesäisen valkoviinin Saksan Rheingaun viinialueelta. Tuoksuteltaessa viiniä voi sen intensiivisestä, vaikkakin melko hillitystä tuoksusta aistia kypsää hedelmäisyyttä, kuten melonia, aprikoosia ja persikkaa. Siinä on lisäksi sitrushedelmäisiä ja mineraalisia vivahteita. Tuoksua aromeiltaan seuraileva maku on kuiva, mutta reilun hedelmäinen. Keskitäyteläisen viinin suutuntumalle antaa ryhtiä varsin terhakka hapokkuus. Kokonaisuus on miellyttävästi tasapainossa ja herkullinen viini jättää pitkään maistuvan, aromeiltaan erityisesti persikan kiveä muistuttavan jälkivaikutelman – ja nostaa miellyttävästi veden kielelle.
Viinin seuraksi
Parsakausi on parhaimmillaan ja tälle kevään herkulle sopiikin kumppaniksi raikkaan hedelmäiset, puhdaspiirteiset valkoviinit. Tämä Hattenheimerin riesling saakin oivan kumppanin parsa-annoksesta, jossa kevätherkku yhdistyy parmankinkun ja kylmäsavulohen kera. Katkaise parsojen juuresta ”puiseva osuus” pois. Kuori huolellisesti. Hauduta parsat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, mutta varo ylikypsentämästä niitä. Nosta parsat valumaan esimerkiksi keittiöpyyhkeen päälle. Kuumenna paistinpannu ja pariloi kuivalla pannulla kylmäsavulohi- ja parmankinkkuviipaleita, kunnes viipaleista tulee ”rapeita”. Valmista kastike sekoittamalla pehmeään vuohenjuustoon kermaa sen verran että saat kastikkeesta ”lusikoitavan”. Mausta suolalla, pippurilla ja esimerkiksi pienellä lorauksella valkoista balsamietikkaa tai sitruunanmehua. Kokoa annos nostamalla lautasen pohjalle parsat. Aseta näiden päälle pariloidut parmankinkku- ja kylmäsavulohiviipaleet. Lusikoi kastiketta ohuiksi raidoiksi koko annokselle. Nauti maukkaan riesling –viinin kera.