Arvio
Tälle viikolle olen valinnut hieman kehittyneen punaviinin suositulta Riojan viinialueelta Espanjasta. Tuoksuteltaessa viiniä, voi siitä aistia kypsää hedelmäisyyttä, paahteisuutta ja monipuolisia kuivattujen hedelmien aromeja. Melko täyteläinen maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Siinä on myös makeaa mausteisuutta ja nahkaisuutta. Pehmeät tanniinit ja eloisa hapokkuus antavat suutuntumalle tarvittavaa ryhtiä. Kokonaisuus jättää pitkän, hieman nahkaisen ja eläimellisen, makean mausteisen ja monivivahteisen jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Tämän perinteikkään espanjalaisen, Tempranillo-lajikkeesta valmistetun viinin seuraksi suosittelisin mehevää lammasannosta. Valmista ensimmäiseksi purjomuhennos. Halkaiset purjo ja huuhtele juoksevan veden alla. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä kattila, lisää purjoviipaleet ja haihduta vesi pois. Lisää kuohukermaa ja kiehuta, kunnes muhennoksesta tulee paksua ja ”jämäkkää”. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla valkosipulilla. Anna jäähtyä. Puhdista lampaanfileestä ylimääräiset kalvot. Voit käyttää sisä- tai ulkofileetä. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Ota fileisiin pintaväri kuumalla paistinpannulla nokareessa voita ja sivele pintaan dijonsinappia. Kaaviloi voitaikinasta ohuita levyjä. Voitele taikinalevyt kananmunalla ja nosta levyjen pohjalle jäähtynyttä purjomuhennosta. Asettele lampaanfile muhennokselle ja taita levyn reunat tiiviisti fileen ympärille. Käännä nyytit saumapuoli alaspäin ja voitele pinta kananmunalla. Paista uunissa noin 200 asteessa 10-15 minuuttia ja anna vetäytyä hetkinen ennen tarjoilua. Tarjoile taikinoitu lampaanfilee haluamasi perunalisäkkeen ja paistettujen sienien, sekä mehevän riojalaisen Faustinon seurassa.