viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Mehevän aromikasta italianoa ja kauden sorsaherkkua

35 / 2012 Antti Rinta-Huumo

Punaviini Sisilia

Arvio

Tämän viikon sisilialaisessa punaviinissä on tummasävytteinen, vivahteikkaan marjainen ja aromeiltaan varsin metsäinen tuoksu. Siinä on muun muassa pensasmustikkaa, kypsää mustaherukkaa sekä sokeroitua karpaloa. Suunmyötäinen maku on sekin kypsän marjaisa ja moniulotteinen. Tuoksun aromit seuraavat makuun. Siinä on lisäksi tuntuvaa vihertäväsävyistä yrttisyyttä ja särmikästä pippurisuutta. Napakat, mutta jo hieman kehittyneet tanniinit tuovat makuun ryhtiä. Viini jättää pitkään maistuvan, vivahteikkaan jälkivaikutelman.

Viini on kuin marjainen kastike voimakasaromisen sorsan kera

Maukas Duca di Camastran Nero d’Avola -punaviini sopii mehevyydessään kauden herkun, aromikkaiden sorsanfileiden kumppaniksi. Fileet kannattaa paistaa nahkoineen, jolloin ne säilyvät hyvin mehevinä. Vielä mehevämpänä fileet säilyvät, mikäli kypsennät sorsan kokonaisena ja irroitat rintafileet vasta kypsennyksen jälkeen.

Mikäli käytät pelkkiä fileitä, ota niihin kaunis pintaväri kuumalla pannulla ja nosta ne uunivuokaan. Kypsennä miedolla lämmöllä 120-140 asteessa, kunnes fileen sisälämpötila on 57-58 astetta. Anna vetäytyä folioon käärittynä noin 10 minuutin ajan.

Valmista lisäkkeeksi kermamuhennettua perunaa. Keitä kermaa hieman kokoon yhdessä tuoreiden timjaminoksien kanssa. Leikkaa kiinteä peruna suhteellisen pieniksi kuutioiksi ja hienonna salottisipulia. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa tai padassa nokare voita ja kuullota siinä sipulit ja perunat. Lisää joukkoon timjamilla höystettyä, hieman kokoon keittynyttä kermaa niin että perunat ja sipulit peittyvät. Rouhaise kattilaan mustapippuria. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes kerma sakenee ja perunat kypsyvät.

Tee toiseksi lisäkkeeksi pekonipapuja. Esikeitä pavut suolalla maustetussa vedessä. Kuivaa ne hyvin. Suikaloi pekonia ja paista suikaleet pannulla hyvin rapeiksi. Kaada ylimääräinen rasva pannulta pois ja lisää pekonien joukkoon pavut. Paista vielä hetkinen. Tarkista maku.

Nostele lautaselle mehevää perunalisäkettä ja asettele sorsan fileestä leikatut, melko ohuet viipaleet annokselle. Viimeistele herkku pekonipavuilla ja nauti mehevän sisilialaisen viinin kera.

Edellisen viikon viinivinkki

Dourolaista punkkua ja mehevää entrecôtea

Crasto Douro 2010

Punaviini Portugali
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä