Arvio
Tämän viikon vinkki on ranskalainen, syksyisen marjainen ja maanläheinen punaviini. Tuoksuteltaessa viiniä voi siitä aistia tummasävytteisen kypsää marjaisuutta. Aromit tuovat mieleen kypsän mustaherukan, karhunvatukan, luumun ja maanläheisen multaisuuden. Tuoksua seuraa keskitäyteläinen, paahteisen marjainen maku. Siinä on tuoksun aromien lisäksi metsän aluskasvillisuuden ja pippurin vivahteita. Nuorekkaat, pehmeät tanniinit ja napakka hapokkuus kannattavat viiniä hieman suuta supistavaan, savuiseenkin jälkivaikutelmaan.
Viinin seuraksi
Nuorekkaan marjaisa, terhakka viini kaipaa ruokaa seurakseen. Viini on napakkuudessaan ja eloisuudessaan mukava illanistujaisviini pienen naposteltavan kanssa. Suosittelisin tarjoamaan viinille esimerkiksi mutkatonta ja aina maistuvaa sieni-pekonipiirakkaa. Ellei jauhopeukalo-intoa löydy, voit hankkia kaupasta valmiin voitaikinan. Vuoraa sillä piirakkavuoka. Valmista täyte kuullottamalla salottisipulia kattilassa. Lisää joukkoon viipaloidut sienet (esimerkiksi siitakesieniä) ja suikaloitua pekonia. Jatka paistamista. Lisää joukkoon ruohosipulia ja persiljaa – halutessasi myös timjamia tai rosmariinia. Nosta kattila jäähtymään. Kun täyte on jäähtynyt, lisää siihen ranskankermaa ja tilkka kuohukermaa. Täyte tulisi kuitenkin jäädä varsin jämäkäksi, joten varo lisäämästä kermaa liikaa. Lisää joukkoon kananmuna/puoli litraa täytettä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada täyte taikinalla vuorattuun vuokaan. Kypsennä noin 200 –asteisessa uunissa. Tarjoa esimerkiksi fetajuustosalaatin tai pelkän raikkaan vihreän salaatin kera.