Arvio
Keväisen viikon viinivinkissäni, chileläisessä Riesling-lajikkeesta valmistetussa viinissä on raikas ja puhdaspiirteinen tuoksu. Siinä on persikkaa, vihreää omenaa, melonia ja tuntuvaa sitrushedelmäisyyttä. Aromeiltaan tarkasti tuoksua seuraava maku on sekin raikas ja hedelmäinen. Siinä on erotettavissa myös hentoa yrttisyyttä, tuoretta aprikoosia ja mineraalisuutta. Kokonaisuus ryhdittyy pirteän, sitrusmaisen hapokkuuden ansiosta. Viini jättää reilusti veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman.
Parsanuput ja -suikaleet tuovat sesongin makua mehevään, sitrusaromiseen pastaan
Parsa-aika on ovella. Keväiseksi parsareseptiksi suosittelisin valmistamaan kausiherkusta mehevää pastaa. Hanki kaupasta vihreää parsaa. Huuhtele parsat ja leikkaa tai napsauta parsojen puumainen kantaosa pois (tyvestä noin 2 cm).
Mikäli kuori tuntuu paksulta, voit kuoria parsat ohuelti. Leikkaa parsan nuppupäästä noin 2 cm pala pois ja ota seuraavaksi parsan varsiosasta kuorimaveitsellä ”suikaleita”.
Kuumenna kattilassa tilkka voita, pyörittele parsannuppuja ja hienonnettua salottisipulia hetki voissa ja lorauta joukkoon tilkka valkoviiniä. Hauduta parsat ”al dente” -kypsiksi. Siivilöi.
Keitä leveä pasta (esim. tagliatelle tai fettuccine) suolalla maustetussa vedessä kattilassa myös ”al dente” -kypsäksi ja valuta keitinvesi pois. Lisää joukkoon parsasuikaleet, tilkka öljyä ja pyörittele hetki. Lorauta joukkoon kermaa ja kiehauta. Mausta suolalla.
Lisää joukkoon siivilöidyt parsanuput ja sipuli, raasta joukkoon hieman sitruunankuorta ja purista myös maun mukaan sitruunanmehua. Viimeistele pasta parmesanraasteella. Tarkista maku.
Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla kunnes ne saavat kauniin värin.
Nostele lautaselle mehevää parsapastaa ja viimeistele annos paahdetuilla pinjansiemenillä. Tarjoile aromikkaan rieslingin kera.