Arvio
Tämän viikon punaisessa suositusviinissäni on kypsän marjainen, melko tummasävytteinen tuoksu. Siinä on tummaa hapankirsikkaa, paahteista tammisuutta ja mausteisuutta. Melko täyteläinen maku on myös tummasävytteinen ja kypsän mustasta marjaisuudestaan johtuen suutuntumaltaan lähes makea. Viinistä voi erottaa tuntuvaa makeaa mausteisuutta, boysenmarjaa ja muhevan maanläheisiä elementtejä. Runsas, mutta kypsä ja pehmeä tanniinisuus antaa makuun ryhtiä. Viini jättää pitkään maistuvan, paahteisen hedelmäisen jälkivaikutelman.
Muhevan intensiivinen viini kohtaa lautasella maistuvan aromikkaan karitsan
Hedelmäisen muhevan viinin seurana voit tarjota yleisesti tummia liharuokia. Tällä kertaa suosittelen aromikasta karitsan paahtopaistia.
Puhdista paahtopaistit ylimääräisistä kalvoista. Valmista tämän jälkeen lihalle maukas marinadi öljystä, tuoreesta rosmariinista, timjamista, rouhitusta mustapippurista, veitsen alla murskatusta valkosipulista ja raastetusta sitruunankuoresta. Ole varovainen sitruunankuoren kanssa. Käytä kuoresta ainoastaan keltaista osaa. Pyörittele lihat marinadissa ja jätä maustumaan jääkaappiin useaksi tunniksi – mielellään yön yli.
Nostele lihat marinadista ja mausta suolalla. Paista lihoihin kaunis pintaväri voissa kuumalla pannulla. Kypsennä loppuun 170-180 asteisessa uunissa kunnes sisälämpö on 55-56 astetta. Kääri lihat folioon vetäytymään.
Voit valmistaa lisäkkeeksi esimerkiksi kuutioina uunissa kypsennettyä bataattia. Kuori bataatit ja leikkaa ne reiluiksi kuutioiksi (tai halutessasi viipaleiksi). Pyörittele niitä öljyssä ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Kypsennä uunissa.
Kun bataatit ovat valmiita sekoita niiden joukkoon reilusti hienonnettua lehtipersiljaa. Kääntele varovasti sillä bataatti hajoaa varsin helposti.
Kastike annokselle syntyy helposti murentamalla kermaviilin joukkoon reilusti feta- tai vuohenjuustoa. Mausta sitruunanmehulla ja mustapippurilla.
Leikkaa vetäytynyt liha viipaleiksi ja asettele lautaselle. Nostele viereen bataattilisäkettä ja viimeistele lusikoimalla annokselle kastiketta. Mourvèdre auki ja nauttimaan!