Arvio
Tänään torstaina 15.1.2015 Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla järjestettävän Bordeaux-tapahtuman innoittamana suosittelen viikon viiniksi hieman hintavampaa, mutta alueelle erittäin tyypillistä punaviiniä. Château Tour Peyronneau -viinissä on kypsän marjainen, miellyttävästi kehittynyt, maanläheinen ja muheva tuoksu. Se on paahteinen ja tummasävytteinen muistuttaen muun muassa tuoreita mustaherukoita. Keskitäyteläinen maku seuraa aromeiltaan tyylikästä tuoksua. Viini on runsaasta hedelmäisyydestään huolimatta hienovarainen ja monivivahteinen. Suutuntumakin on reilusta tanniinisuudesta huolimatta pehmeä. Kokonaisuus jättää paahteisen, pitkään suussa viipyvän ja nielua lämmittävän tiiviin jälkivaikutelman.
Annoksen selkeät maut ja konstailemattomuus antavat tyylikkäälle viinille tilaa maistua
Mitä monivivahteisempi viini, sitä yksinkertaisempaa ruokaa viinin seurassa kannattaa tarjota – ja päinvastoin. Perinteisistä perinteisimmällä Bordeaux’n viinialueella klassiset paikalliset ruoat ovat erittäin yksinkertaisia ja selkeäpiirteisiä. Ne antavat kyytipoikana nautittaville viineille tilaa maistua.
Bordeaux’n punaviineille on usein tunnusomaista enemmän tai vähemmän suuta kuivattava tanniinisuus. Alueen perinteisiä ruokia ovatkin esimerkiksi paistettu entrecôte ja ankanrinta, jotka molemmat tarjotaan erittäin mediumina. Punertava liha taltuttaa mukavasti suuta kuivattavaa tanniinisuutta ja viini maistuu pehmeämmältä.
Tämän viikon Tour Peyronneau -viini saa suositukseksi aina maistuvan entrecôten.
Nosta mehevä entrecôte-pihvi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mausta se suolalla ja pippurilla.
Aloita valmistus pihvin päälle lopuksi siveltävästä seoksesta. Hienonna reilusti salottisipulia ja maun mukaan myös valkosipulia. Kuullota sipuleita hitaasti paistinpannulla reilussa nokareessa voita, kunnes sipulit alkavat pehmenemään. Kaada kuullotettu sipuli kulhoon ja lisää joukkoon runsaasti hienonnettua lehtipersiljaa ja hieman dijonsinappia. Voit käyttää sileää tai karkeaa sinappia. Lisää vielä hieman suolaa ja rouhaise joukkoon mustapippuria. Sekoita.
Valmista tämän jälkeen omatekoiset ranskalaiset uppopaistamalla. Hanki kiinteämaltoista perunalajiketta ja pese perunat hyvin. Leikkaa perunat reiluiksi, noin 1 cm paksuisiksi suikaleiksi ja huuhtele suikaleet hyvin kylmän veden alla. Valuta ja kuivaa hyvin. Kuumenna öljyä kattilassa tai rasvakeittimessä noin 175 asteiseksi ja friteeraa niitä noin 6-8 minuuttia kunnes pinta saa kevyen keltaisen värin. Valuta tämän jälkeen perunat hyvin.
Kuumenna paistinpannulla öljyä ja nokare voita. Lisää pannulle muutama murskattu valkosipulin kynsi ja pari timjamin oksaa. Lisää entrecôte pannulle. Kun käännät lihan, valele paistorasvalla paistetun pihvin pintaa. Nosta liha lopuksi folion sisään vetäytymään.
Viimeistele tämän jälkeen ranskalaiset. Nosta öljyn lämpötilaa noin 200 asteeseen ja paista perunoihin kaunis ruskea pintaväri.
Nostele kulhossa suolaamiasi ranskalaisia lautaselle ja asettele mehevä entrecôte viereen. Lusikoi pihvin päälle sinapilla maustamaasi sipuli-persiljaseosta ja tarjoile halutessasi esimerkiksi raikkaan salaatin kera.
Nauti klassisen Bordeaux’n punaviinin ja hyvän mielen kera!