Arvio
Tämän viikon viilenevien iltojen kunniaksi olen valinnut viikon viinivinkiksi ryhdikkään, melko tuhdin punaviinin Chilestä. Viinissä on marjainen tuoksu, joka on mausteinen ja myös nahkainen. Siitä voi erottaa lisäksi mustien marjojen aromeja, kuten karhunvatukkaa sekä mustaherukkaa. Tuoksua seuraava tuhti maku täyttää suun hedelmäisyydellään. Suutuntuma on näin erittäin suunmyötäinen vaikka pehmeät parkkihapot antavatkin viinille tarvittavaa ryhtiä. Aromeiltaan viini on mustasävytteinen ja multainen. Se on nuorekas, mutta siinä on upea intensiteetti ja syvyys. Kokonaisuus jättää erittäin pitkän ja mehevän jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Tämän ryhdikkään punaviinin seuraan sopii aromikas, rustiikkisen oloinen pataruoka. Mikäli pakkasestasi löytyy vielä hirvenpaistia, on se mitä mainioin seuralainen tälle viinille. Toki voit valmistaa viinille mehevän padan muustakin lihasta. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pannulla. Leikkaa liha suikaleiksi ja ruskista. Nosta sipulit ja ruskistettu liha pataan ja lorauta päälle vaikkapa tilkkanen makeaa madeiraa tai portviiniä. Lisää myös hieman riistalientä (esimerkiksi riistafondia), reilusti timjamia, mustapippuria ja kermaa. Mausta suolalla ja muutamalla lusikalla mustaherukkahyytelöä. Hauduta hiljaa hymyillen noin puoli tuntia. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa fondia, suolaa ja pippuria. Halutessasi voit lisätä joukkoon muutamia hillosipuleita. Valmista lisäkkeeksi esimerkiksi mehevää perunapyrettä puikulaperunasta. Muista kypsentäessäsi puikulaperunaa, että vältä voimakasta keittämistä. Puikuloiden kanssa riittää, että vesi ”hiljaa hymyilee”. Nostele lautaselle pyrettä ja kauho lihapataa kaveriksi. Viimeistele annos paistamalla voissa reilusti herkullisia kanttarelleja tai muita metsän herkkuja. Nauti mehevän Shiraz –viinin kera.