Arvio
Tämän viikon suositusviiniksi olen valinnut täyteläisen punaviinin Etelä-Australiasta. Cabernet Sauvignon –lajikkeesta valmistetussa viinissä on erittäin intensiivinen, mustasävytteisen marjainen tuoksu. Siinä on karhunvatukkaa, mustaherukkaa, hentoa savuisuutta ja mausteisuutta. Tuoksua seuraava, hyvin täyteläinen maku täyttää erittäin kypsällä hedelmäisyydellä suun ja on siten miellyttävän suunmyötäinen. Kypsän marjaiset sävyt saavat seurakseen tummien hedelmien, kuten luumun vivahteita. Mehevän muheva suutuntuma saa ryhdikkyyttä pehmeästä tanniinisuudesta. Tämä kannattaa tiivismakuista kokonaisuutta pitkään, tasaiseen, hieman suuta supistavaan jälkivaikutelmaan. Maukas kokonaisuus.
Viinin seuraksi
Talvisena viikkona maistuu täyteläisen mehevä pataruoka. Voit valmistaa sen oikeastaan mistä tahansa tummasta lihasta. Esimerkkini on naudanpaistista. Jos haluat hieman aromikkaampaa pataa, käytä lampaanpaistia. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Mausta kuutiot suolalla, pippurilla ja hienonnetulla rosmariinilla tai timjamilla. Pyörittele maustetut lihakuutiot vehnäjauhoissa. Kuumenna pannulla voita ja paista lihoihin kunnon pintaväri. Nostele lihat pois uunin kestävään astiaan ja lisää paistinpannulle hienonnettua valkosipulia, reiluiksi paloiksi leikattua sipulia, herkkusieniä, suikaloitua pekonia, paloiteltua porkkanaa ja selleriä, sekä muutama hillosipuli. Paista vielä hetkinen ja siirrä pannun sisältö lihojen päälle. Kaada pannulle vielä loraus port- ja punaviiniä. Kiehauta ja kaada uuniastiaan muiden aineiden sekaan. Kuumenna kattilassa lihalientä ja kaada uuniastiaan sen verran että lihat ja muut raaka-aineet juuri ja juuri peittyvät. Hauduta 185-200 asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Tarjoa lisäkkeenä kermaperunoita tai perunamuhennosta. Maukkaita hetkiä talvisen padan ja aurinkoa henkivän aussipunkun äärellä!