Arvio
Kypsän hedelmäinen, melko leveä tuoksu tuo mieleen keltaisen omenan, eksoottisen hedelmäisyyden sekä hennon paahteisuuden ja kerman. Kuiva maku on sekin varsin leveän hedelmäinen. Tuoksun aromien lisäksi maussa on pähkinää sekä paahteisen tammikypsytyksen tuomaa makeaa mausteisuutta. Melko runsas kokonaisuus jättää pitkään maistuvan, vienon kermaisen jälkivaikutelman.
Alkon tuotesivu
Lohi ei kavahda poron seurasta
Tämän annoksen voit valmistaa mistä tahansa punalihaisesta kalasta. Hanki nieriää, taimenta tai lohta tai kirjolohta. Poista ruodot ja puhdista fileet ylimääräisestä rasvasta. Leikkaa fileet reiluiksi annospaloiksi. Mausta kalapalat suolalla, mustapippurilla ja vastapuristetulla sitruunamehulla. Anna maustua.
Tee seuraavaksi lisuke. Kuori ja kuutioi palsternakkoja noin 1 cm kuutioiksi. Hienonna myös sipulia. Sulata voi kattilassa. Pyörittele palsternakat ja sipulit voissa. Lisää joukkoon tilkka täysmaitoa tai kermaa sekä ripaus suolaa. Hauduttele, kunnes kasvikset hieman pehmenevät. Hienonna joukkoon reilusti nippusipulin vartta ja pidä lämpimänä.
Kuumenna paistinpannu. Lisää pannulle kylmäsavustetuista poronpaistiviipaleista leikattuja suikaleita. Kun suikaleet rapeutuvat, raasta joukkoon pikkuriikkisen piparjuurta. Hienonna joukkoon ruohosipulia. Sekoita, siirrä toiseen astiaan ja pidä lämpimänä.
Kuumenna paistinpannu uudelleen ja nosta kala pannuun nahkapuoli alaspäin. Anna kypsentyä hitaasti. Näet kalan reunasta miten kypsyminen etenee. Käännä lopussa kala nopeasti ympäri ja paista vielä hetki. Vältä kypsentämästä liikaa.
Lusikoi lautaselle kermamuhennettua palsternakkaa ja asettele viereen kala. Irrota kalasta nahka ja nosta lämmintä poro-piparjuurilisuketta mehevän kalan päälle.
Nauti täyteläisestä annoksesta kypsän hedelmäisen etelä-afrikkalaisen kera.