Viikon viinivinkki

Siika, grillattu kurkkusalaatti ja pippurinen grüner

Antti Rinta-Huumo

Siika ja kurkkusalaatti ovat grillattuina kesäruokien aatelia. Niiden kanssa samaan pöytään sopii yrttinen viiden tähden grüner veltliner, jossa on tuntuvaa sitruksisuutta ja mineraalista pippurisuutta.

Alkon tuotesivu

Siika ja grillattu kurkkusalaatti

Siika

Ainekset:
1 siika
1–2 rkl suolaa
1 sitruuna
3 kevätsipulin vartta

Kurkkusalaatti:
2 kurkkua
3 rkl hienoa merisuolaa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
2 palaa ruisleipää
1 rkl oliiviöljyä
noin ½ dl ketunleipää, lipstikkaa tai minttua hienonnettuna
2 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl kuorittuja, paahdettuja pistaaseja

Valmistusohje:
1. Aloita kurkkusalaatista. Leikkaa kurkut pariin kolmeen osaan ja puolita kurkut. Koverra siemenet lusikalla pois. Leikkaa kukin koverrettu kurkku kolmeksi lankunmalliseksi palaksi. Laita kurkut kulhoon ja lisää suola. Sekoita ja anna maustua 2 tuntia.
2. Huuhtele kurkut ja painele kuiviksi talouspaperilla.
3. Poista siiasta sisälmykset ja suomusta kala. Leikkaa nahkaan viillot 4 senttimetrin välein. Hiero kalan sisään ja pintaan reilusti suolaa. Viipaloi sitruuna ja hienonna kevätsipuli.  Laita sitruunaviipaleet ja kevätsipulit kalan sisään.
4. Sekoita kurkkusalaatin etikka ja hunaja kulhossa.
5. Kuumenna grilli. Nosta kala grilliin ja asettele myös kurkkulankut varovasti grilliin. Käytä riittävän tiheää ritilää, jotta ne eivät putoa grilliin. Kääntele kurkkuja ja anna paahtua kunnolla. Nosta valmiit kurkkulankut etikkahunajaan.
6. Käännä kala kerran, jotta se paahtuu ja kypsyy molemmin puolin. Tarkista kalan kypsyys sisältä.
7. Nosta kypsä kala folion päälle vetäytymään.
8. Voitele leipäpalat oliiviöljyllä ja paahda grillissä rapeiksi.
9. Hienonna yrtit ja sekoita kurkkuihin.
10. Levitä jogurtti tarjoiluvadille ja asettele kurkut jogurtin päälle. Murenna päälle ruisleivät ja viimeistele paahdetuilla, rouhituilla pistaasipähkinöillä.
11. Tarjoa grillattua kurkkusalaattia siian kanssa.

Aiemmat viinivinkit

Majoneesimunat ja kukkaisen hunajaiset kuplat

Majoneesimunat ovat helppoa pikkusyötävää itsenäisyyspäivän juhliin. Kaada lasiin kukkaisen hunajaista kuohuviiniä. Pikkelöidyillä sinapinsiemenillä viimeistellyt majoneesimunat pyöristävät entisestään pehmeän kuohuviinin suutuntumaa. Viinin sitruksiset ja mineraaliset vivahteet viimeistelevät juhlallisen yhdistelmän. Katso viikon

Hirvipyörykät ja mehevän mehukas shiraz

Australialaisen shiraz’n maukas, kypsä hedelmäisyys muuttuu lähes makeaksi hirvipullien intensiivisen aromikkuuden ja tiivishenkisen kastikkeen ansiosta. Viinin makeat vivahteet, nahkaiset ja jopa pippuriset sävyt antavat mukavan lisän annoksen riistaiseen makumaailmaan. Katso

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Herkullisen runsas talven Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.