Kevätaurinko pilkahtelee jo lasissa ja lautasella. Pirteän hedelmäinen ja limettinen valkoviini on loistokumppani keväisen vihreälle ryppylimetticurrylle. Makuja tulviva curry ja hennon yrttinen viini ovat kuin toisilleen tehdyt.
Ryppylimetticurry
4 annosta, valmistusaika 1 h
Ainekset:
250 g vihreitä, pyöreitä munakoisoja (tai italialaista munakoisoa)
1 (300 g) kyssäkaali
200 g vihreää keräkaalia
3 mustakaalin lehteä
noin 400 g kanaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl kookosöljyä (tai oliiviöljyä)
3 rkl vihreää currytahnaa
5 dl vettä
200 g kookosmaitoa
3 (tuoretta) laakerinlehteä
1 ryppylimetin kuoriraaste (tai 4 kuivattua ryppylimetin lehteä)
1 limetin mehu
kourallinen kirsikkatomaatteja
1 ruukku thaibasilikaa
1 vihreä chili
basmatiriisiä keitettynä
Vihreä currytahna:
1 sitruunaruohon varsi
1 vihreä chili
1 valkosipulinkynsi
2 cm pala tuoretta inkivääriä
(2 cm pala galangal-juurta)
1 ryppylimetin tai limetin kuoriraaste
1 tl korianteria jauhettuna
1 tl juustokuminaa jauhettuna
Valmistusohje:
1. Valmista ensin currytahna. Kuori sitruunaruohosta uloin kerros, leikkaa pitkittäin neljään osaan ja hienonna. Halkaise ja hienonna chili. Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri sekä galangal-juuri, jos löydät sitä etnisestä kaupasta. Murskaa kaikki currytahnan ainekset morttelissa. (Voit myös hienontaa ainekset veitsellä ja surauttaa tahnan pienessä silppurissa.)
2. Poista pyöreistä munakoisoista kanta ja leikkaa pitkittäin neljään osaan. (Jos käytät italialaista munakoisoa, leikkaa se noin sentin kokoisiksi kuutioiksi.) Suolaa munakoisot kevyesti, anna levätä 10 minuuttia ja purista itketetty neste pois.
3. Kuori ja kuutioi kyssäkaali. Suikaloi keräkaali ja mustakaalin lehdet.
4. Leikkaa kana kuutioiksi ja paista oliiviöljyssä pannulla. Mausta suolalla (½ tl) ja pippurilla.
5. Kuumenna kookosöljy isossa kattilassa. Lisää currytahna ja kuullota miedolla lämmöllä viisi minuuttia, sekoita koko ajan. Lisää kyssäkaali, keräkaali ja munakoiso. Kuullota vielä viisi minuuttia.
6. Nosta lämpötilaa, lisää vesi ja kiehauta. Keitä kannen alla kahdeksan minuuttia.
7. Lisää kookosmaito, laakerinlehdet, ryppylimetin kuoriraaste, limettimehu ja tomaatit. Keitä vielä kahdeksan minuuttia.
8. Lisää broilerikuutiot ja mustakaali kattilaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Mausta suolalla (½ tl) ja nypi mukaan puolet thaibasilikasta. Sekoita.
9. Viimeistele curry juuri ennen tarjoilua thaibasilikanlehdillä sekä ohueksi leikatulla vihreällä chilillä. Tarjoa basmatiriisin kanssa.
Vinkki! Ryppylimetti (ent. kaffirlimetti) on tavallista limettiä aromaattisempi sitrushedelmä, jonka vuoksi kannattaa tehdä matka etniseen ruokakauppaan. Kuivattuja ryppylimentinlehtiä löytyy myös verkkokaupoista.