Sielua lämmittää Viiniehden Vuoden luomupunaviinikilpailussa pronssisijalle kivunnut pinot noir. Varsinkin kun sen kylkiäisinä nautiskelee myös kehoa lämmittävästä gulassista. Parhaimmalta klassikkosoppa maistuu seuraavana päivänä, joten säästä viiniä myös seuraavan päivän herkutteluun.
Gulassi
Ainekset:
500 g naudan etuselkää tai lapaa tai muuta haudutukseen sopivaa naudanlihaa
500 g keltasipulia
1 dl rypsiöljyä
2 rkl suolaa
3 rkl paprikajauhetta
3 rkl meiramia
2 rkl kuminaa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
3 rkl valko- tai punaviinietikkaa
(1–2 punaista chiliä)
2 rkl tomaattimurskaa
6 dl vettä
Tarjoiluun:
tuoreita sämpylöitä
Valmistusohje:
1. Kuutioi liha isoiksi suupaloiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne lohkoiksi.
Kuumenna öljy suuressa kattilassa. Ruskista lihapalat kovalla lämmöllä.
2. Lisää kattilaan sipulit. Paista keskilämmöllä, kunnes sipulit ovat saaneet hieman väriä ja pehmenneet. 3. Mausta suolalla. Lisää paprikajauhe, meirami, kumina, valkosipuli ja halutessasi chili tuomaan potkua ruokaan. Paista parin minuutin ajan koko ajan sekoittaen.
4. Lisää kattilaan tomaattimurska ja vesi. Anna padan porista kevyesti liedellä 2–3 tuntia välillä sekoittaen. Pata on valmista, kun neste on hieman paksuuntunut ja liha on mureaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
5. Tarjoile gulassi tuoreiden sämpylöiden kanssa.