Viime viikolla valittu Viinilehden Vuoden luomupunaviini saa ruokakumppanikseen Ali Nazik Kebabin, eli täyttävän turkkilaisen perinneruoan. Klassinen resepti tehdään pieneksi kuutioidusta lampaanlihasta, arkiversio syntyy jauhelihasta. Kolmen rypäleen venetolainen on herkullinen kumppani tummille liharuoille. Täydellistä syksyyn!
Ali Nazik Kebab
Ainekset:
5 (noin 2 kg) munakoisoa
300 g turkkilaista jogurttia
3 valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
suolaa
korianteria tai lehtipersiljaa hienonnettuna
Jauhelihakastike:
1 sipuli
1 vihreä paprika
1 rkl oliiviöljyä
400 g rasvaista (min. 14 %) karitsan- tai naudanjauhelihaa
2 rkl paprikajauhetta
1 dl tomaattipyreetä
1 dl vettä
suolaa
mustapippuria
Chiliöljy:
½ dl oliiviöljyä
1 rkl chililastuja
Valmistusohje:
1. Laita pestyt munakoisot uunivuokaan ja pistele niihin muutama reikä terävällä veitsellä. Paahda 200-asteiseen uunin yläosassa 1 tunti. Nosta sitten uunin lämpö maksimiin, laita grillivastukset päälle ja paahda vielä 15–30 minuuttia, kunnes kuori paahtuu ja jopa mustuu. Kääntele munakoisoja paistamisen aikana ja tarkista kypsyys uunikintaalla (kypsä munakoiso painuu helposti kasaan).
2. Kun kypsät munakoisot ovat jäähtyneet käsittelylämpöisiksi, halkaise ne. Lusikoi sisus leikkuulaudalle, hakkaa veitsellä muhjuksi ja kaavi kulhoon. Lisää kulhoon jogurtti, hienonnettu valkosipuli ja sitruunamehu. Mausta suolalla.
3. Kuori ja hienonna sipuli. Halkaise paprika, poista kanta ja siemenkota, kuutioi. Kuumenna oliiviöljy padassa tai korkeareunaisessa kasarissa, kuullota sipuli. Lisää jauheliha. Nosta lämpöä ja paista, kunnes neste on haihtunut ja jauheliha ruskistuu. Lisää paprikajauhe ja paista vielä hetki. Lisää paprikakuutiot, tomaattipyree, vesi ja ripaus suolaa. Hauduta kannen alla 10 minuuttia. Ota sen jälkeen kansi pois ja anna jauhelihakastikkeen keittyä kasaan. Mausta mustapippurilla.
4. Tee kastikkeen hautuessa chiliöljy. Kuumenna öljy pienessä kasarissa. Ota kasari liedeltä, lisää chililastut ja anna jäähtyä.
5. Levitä munakoisoseos isolle lautaselle. Kasaa jauhelihakastike keskelle ja kaada päälle chiliöljyä. Viimeistele tuoreella korianterilla tai lehtipersiljalla.