Sokerisuolattu siika on täydellistä kesäherkkua! Täydellisen kumppanin annos saa heleän vaaleanpunaisesta Viinilehden Vuoden roseeviini -hopeamitalistista.
Sokerisuolattu sitruunasiika ja maalaissalaatti
Ainekset:
400 g siikafileetä
¾ dl hienoa merisuolaa
½ dl taloussokeria
1 (luomu)limetin kuoriraaste
1 (luomu)sitruunan kuoriraaste
2 rkl sitruunamehua
Maalaissalaatti:
200 g rapeaa salaattia
250 g vihreitä papuja
2 punakevätsipulia
muutama iso tomaatti ja kourallinen pikkutomaatteja
200 g fetajuustoa
hienoa merisuolaa
½ rkl oliiviöljyä
½ tl sormisuolaa
1 rs viiriäisenmunia (tai 2 kuuden minuutin kananmunaa)
(villiyrttejä tai kukkia)
Vinegretti:
1 tl Dijon-sinappia
1 ½ rkl sitruunamehua
½ sitruunan kuoriraaste
1 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
Valmistusohje:
1. Laita kalafileet vierekkäin laakeaan astiaan, nahkapuoli alaspäin.
2. Sekoita suola, sokeri, limetin ja sitruunan kuoriraasteet ja sitruunamehu kulhossa. Kaada suolaseos kalojen päälle ja anna kypsyä 2–3 tuntia, fileen paksuuden mukaan, kunnes liha on muuttunut jämäkäksi.
3. Pese salaatti, poista pavuista kovat kannat, hienonna punasipulit ja paloittele tomaatit. Murusta feta.
4. Kiehauta litra vettä ja 1 tl merisuolaa. Keitä papuja kaksi minuuttia, jäähdytä. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja sormisuolaa.
5. Kiehauta kattilassa 5 dl vettä ja lisää viiriäisenmunat. Keitä 2 minuuttia, kaada vesi kattilasta ja anna kuoren kuivahtaa. Pelästytä sitten munat kylmässä vedessä ja kuori ne jäähtyneinä. Halkaise munat ennen tarjoilua.
6. Mittaa vinegretin ainekset kannelliseen purkkiin ja ravista voimakkaasti.
7. Huuhtele valmiit siikafileet vedellä ja kuivaa keittiöpyyhkeellä. Hiillosta kalafileiden nahka kuumassa grillissä, muurikalla tai kuivalla pannulla juuri ennen tarjoilua.
8. Jaa salaatti lautasille, lorauta joukkoon vinegrettiä ja nosta siika paloina tai viipaleina annosten päälle. Koristele halutessasi villiyrteillä tai syötävillä kukilla.
Vinkki! Voit sokerisuolata ja huuhdella kalafileet valmiiksi jo edellisenä päivänä.