Herkuttele viikonloppuna ystävien kanssa keväisellä maalaissalaatilla. Paahda salaatin kylkeen mehevää lohta, nauti rapean leivän kanssa ja kaada lasiin helmeilevää roseeviiniä. Tällä yhdistelmällä kevät tulee kolisten.
Maalaissalaatti paahdetulla lohella
4 annosta
gluteeniton, maidoton, munaton
Ainekset:
2 l vettä
2 dl merisuolaa
2 rkl sokeria
800 g lohifileetä
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
Salaattikastike:
2 rkl vadelmaviinietikkaa
2 rkl Dijon-sinappia
1 tl suolaa
1 1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
Salaatti:
50 g (noin 1 dl) auringonkukansiemeniä
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
10 varhaisperunaa
vettä
1 tl suolaa
200 g neulapapuja
1 rs (200 g) herkkusieniä
1 friseesalaatti
1 rs vuonankaalia
1 pieni punasipuli (tai muutama varsi kevätsipulia)
1 nippu retiisiä
1 avomaankurkku
Valmistusohje:
1. Mittaa kattilaan vesi, suola ja sokeri. Keitä, kunnes suola ja sokeri on liuennut. Jäähdytä liemi. (voit tehdä jo edellisenä päivänä)
2. Leikkaa lohi neljäksi palaksi. Poista halutessasi nahka. Nosta kalat kylmään liemeen, anna maustua vartti.
3. Nosta kalat liemestä ja kuivaa pinta.
4. Paahda maustesiemeniä pannulla. Jauha jäähtyneenä morttelissa.
5. Paista kaloja kuumalla pannulla nahkapuoli alaspäin, kunnes nahka on rapeaa. Käännä ja paista hetki. Kala saa jäädä kypsyydeltään roseeksi.
6. Kaada jauhetut maustesiemenet lautaselle. Dippaa kalat lihapuolelta mausteseokseen. Kääri kalat kelmuun. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti tai seuraavaan päivään.
7. Valmista salaattikastike. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset pulloon, ravista sekaisin. Säilytä jääkaapissa. Ravista uudelleen juuri ennen tarjoilua.
8. Tee salaatti. Paahda siemeniin kuivalla pannulla väriä. Mausta suolalla ja mustapippurilla, anna jäähtyä.
9. Keitä pestyt perunat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Lisää veteen myös pavut, keitä niitä 2 minuuttia ja jäähdytä kylmässä vedessä.
10. Halkaise jäähtyneet perunat. Laita perunat kulhoon, kaada päälle noin 1/3 salaatinkastikkeesta. Nosta jääkaappiin maustumaan.
11. Puhdista ja halkaise herkkusienet. Paahda sienet kuivalla pannulla kypsiksi. Mausta sienet muutamalla ruokalusikallisella salaatinkastiketta, anna maustua jääkaapissa.
12. Pese ja kuivaa salaatti ja vuonankaali. Revi salaatti pieneksi.
13. Kuori ja suikaloi punasipuli. Viipaloi retiisit ja kurkku ohueksi.
14. Kokoa kaikki lohisalaatti yhdeksi isoksi salaatiksi tai annoslautasille. Kaada kastiketta salaatin päälle juuri ennen tarjoilua. Tarjoile maalaissalaatti lohen, rapean leivän kanssa.