Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta tunnettu shakshuka muuttuu kevään kunniaksi tomaattisesta vihreäksi. Herkullinen brunssiruoka saa piristystä herneistä ja fenkolista ja kipakkuutta vihreästä chilistä. Poksauta kumppaniksi pirteä prosecco, jonka hedelmäiset kuplat tyynnyttelevät shakshukan lempeää tulisuutta.
Vihreä shakshuka
Ainekset:
300 g fenkolia
1 sipuli
1–2 vihreää chiliä
1 ½ rkl oliiviöljyä
½ dl valkoviiniä
1 pss (200 g) pakasteherneitä
¾ tl suolaa
1 tl kuivattua minttua
½ tl juustokuminaa
mustapippuria myllystä
2 rkl sitruunan mehua
3–4 munaa
150 g fetaa
tilliä tai korianteria
Valmistusohje:
1. Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai mandoliinilla.
2. Kuori ja paloittele sipuli. Viipaloi chili.
3. Kuumenna öljy isossa pannussa tai paistokasarissa. Lisää tuoreet kasvikset ja valkoviini. Kuumenna sekoitellen, kunnes fenkoli on hieman pehmentynyt. Lisää herneet, suola, minttu, juustokumina, pippuri ja sitruunamehu. Sekoita.
4. Tee kasvisseokseen paistinlastalla 3–4 koloa ja riko munat niihin. Kypsennä keskilämmöllä kannen tai leivinpaperin alla, kunnes valkuaiset ovat hyytyneet mutta keltuaiset ovat vielä juoksevia tai pehmeitä, oman makusi mukaan.
5. Murenna päälle feta, viimeistele tillillä tai korianterilla. Nosta pannu pöytään ja tarjoile heti.
Vinkki! Tarjoile shakshukan kanssa vaaleaa juurileipää. Jos haluat ateriasta ruokaisamman, keitä lisukkeeksi täysjyväbulguria.