Tuore Viinilehden Vuoden punaviini on vivahteikkaan luonteikas Château Lamarsalle 2019, klassisen rustiikki viini Bordeaux’sta. Klassisen rustiikkiselle viinille herkullinen yhdistelmä löytyy sielua lämmittävästä karitsa-bolognesesta ja parmesaanipastasta. Ihanan talvinen kombo!
Karitsa-bolognese ja parmesaanipastaa
4 annosta, valmistusaika 3 h
Ainekset:
2 karitsan potkaa
1 porkkanaa
1 sipuli
pala palsternakkaa
pala varsiselleriä
3 rkl tomaattipyreetä
1/2 punainen chili
1/2 valkosipuli
4 dl punaviiniä
1 l liha- tai kanalientä
suolaa
400 g karitsan ulkofileetä
Maustepussi (Bouguet garni):
2 laakerinlehteä
kanelitanko
pieni nippu timjamia
pieni nippu oreganoa
mustapippuria
Parmesaanipasta:
400 g tuoretta tai kuivattua spagettia
vettä
suolaa
kevätsipulia
lehtipersiljaa
parmesaania
mustapippuria
Valmistusohje:
1. Paahda karitsan potkat kauttaaltaan padassa.
2. Kuori ja paloittele juurekset. Lisää pataan.
3. Lisää tomaattipyree, chili ja kuoritut valkosipulinkynnet. Sekoita hyvin.
4. Lisää joukkoon harsokankaaan sisään laitetut mausteet. Sido kangas langalla pussiksi ja lisää pataan. Kaada sekaan punaviini ja liha- tai kanaliemi.
5. Hauduta noin 2–2,5 tuntia hiljalleen.
6. Kun potkaluu irtoaa lihasta helposti, nosta potkat pois liemestä. Revi liha haarukalla irti luista.
7. Poista maustepussi. Keitä lientä, kunnes siitä on haihtunut nestettä ja se paksuuntuu hieman.
8. Soseuta kastike sauvasekoittimella. Mausta ja tarkista maku. Siivilöi kastike.
9. Paista karitsanfilee pannulla haluamaasi kypsyyteen.
10. Kypsennä pasta suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Kaada vesi, mutta jätä kattilan pohjalle hiukan keitinvettä.
11. Mausta pasta leikatulla kevätsipulilla, lehtipersiljalla ja reilulla määrällä parmesaaniraastetta. Sekoita hyvin. Viimeistele mustapippurilla
12. Tarjoile pasta karitsanulkofileen, revityn potkan ja kastikkeen kanssa. Nauti pastabolognese kuumana.