viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Intensiivinen sauvignon blanc ja kurpitsa-kanakeitto kreikkalaisittain

42 / 2023 Antti Rinta-Huumo

Valkoviini Uusi-Seelanti

Syys-sesongin kanakeitto tuunataan kurpitsalla ja sitruunalla sekä paritetaan aromikkaalle sauvignon blancille. Intensiivisen rehevä sauvignon blanc on upea pari syksynkeltaiselle sopalle, sillä keittoa ja viiniä yhdistävät herkullinen sitruksisuus ja yrttisyys.

Sitruunainen kurpitsa-kanakeitto kreikkalaisittain

kanakeitto

Ainekset:
2 sitruunaa
3 dl orzo-pastaa tai pitkäjyväistä riisiä
1,5 l kanalientä
500 g kurpitsaa tai 1 kesäkurpitsa
100 g (n. 4 lehteä) mustakaalia
2 munaa
suolaa
broilerin liha revittynä
mustapippuria

Koristeluun:
2 rkl tilliä (tuoretta)
oliiviöljyä

Kanaliemi:
1 broileri (tuore tai pakaste)
kylmää vettä
6 valkosipulinkynttä
1 sipuli
muutama oksa persiljaa
2 tl merisuolaa

Valmistusohje:
1. Valmista kanaliemi broilerista. Laita broileri kattilaan, peitä kylmällä vedellä. Kiehauta vesi, keitä minuutti ja kaada liemi pois. Nosta kana lautaselle ja pese kattila.
2. Laita kana takaisin kattilaan, peitä raikkaalla vedellä. Lisää kattilaan kuoritut, veitsen lappeella murskatut valkosipulinkynnet, kuorittu ja puolitettu sipuli, persilja sekä suola. Kiehauta. Alenna lämpöä ja keitä miedolla porinalla 1,5 h.
3. Anna broilerin jäähtyä liemessään. Nosta broileri liemestä, siivilöi liemi. Revi broilerista lihat talteen, heitä nahka ja luut pois.
4. Valmista kanakeitto. Kuumenna uuni grillivastuksilla 220 asteeseen. Puolita sitruunat ja laita leikkauspinta ylöspäin pieneen uunivuokaan. Paahda uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes sitruuna paahtuu pinnasta.
5. Keitä orzo tai riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.
6. Lämmitä kanaliemi kattilassa.
7. Pilko vihannekset. Leikkaa kurpitsa puolikkaiksi kiekoiksi ja poista siemenet. Jos käytät kesäkurpitsaa, puolita se pituussuunnassa, koverra lusikalla siemenet pois ja leikkaa 1 cm paloiksi. Pese mustakaali ja revi suupaloiksi. Lisää kurpitsat liemeen heti, muut vihannekset vasta lopuksi.
8. Purista sitruunoista mehu kulhoon. Vatkaa munat yksitellen mehuun, kunnes seos on sileää. Ota kauhalla noin 2 dl kuumaa lientä ja lisää sitä sitruunaseokseen muutama tilkka kerrallaan, sitten ohuena norona, koko ajan voimakkaasti vatkaten.
9. Kun kurpitsat ovat kypsiä, mausta kanaliemi suolalla. Lisää kanapalat, mustakaali (ja kesäkurpitsat). Kiehauta.
10. Alenna lämpöä niin, että keitto höyryää mutta ei kiehu. Lisää sitruunaseos keittoon ensin muutama tilkka kerrallaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen, sitten ohuena norona. 11. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Munat suurustavat liemen ja tekevät siitä silkkisen samean.
12. Tarkista lopuksi maku, mausta mustapippurilla ja kääntele orzo-pasta keittoon. Koristele kanakeitto tillillä ja oliiviöljytipoilla.

Vinkki: Voit keittää liemen edellisenä päivänä. Säilytä liemi ja kanan liha jääkaapissa erillisissä astioissa. Jos käytit tuorebroileria, voi liemen ja kanat myös pakastaa.

 

Edellisen viikon viinivinkki

Vehreä grüner veltliner ja pestopasta pavuilla ja perunoilla

Meinklang Grüner Veltliner 2022

Valkoviini Burgenland
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä