Valmista kermainen rapukeitto helposti pakasteravuista ja lorauta hummerifondin ja kerman lisäksi joukkoon hieman konjakkia. Korkkaa ranskalaista tunnelmaa uhkuvalle sopalle hapokas ja raikas itävaltalainen riesling. Koukuttava yhdistelmä!
Kermainen rapukeitto
4–5 annosta, valmistusaika 1 h
Ainekset:
Liemi:
1 kg (kotimaisia) pakasterapuja tai rapujuhlista ylijääneitä keitettyjä rapuja
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni fenkoli
2 sellerinvartta
50 g voita
2 rkl tomaattipyreetä
7 dl kalalientä
5 dl kuivaa valkoviiniä
5 timjaminoksaa
10 mustapippuria
Keitto:
siivilöity rapuliemi
50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl hummerifondia
1 rkl konjakkia
3 dl kuohukermaa
suolaa
ripaus cayenne- tai mustapippuria
Valmistusohje:
1. Valmista ensin rapuliemi. Kuori sulaneet pakasteravut. Säästä kuoret ja laita pyrstö- ja isot saksilihat jääkaappiin odottamaan ruokailua.
2. Kuori ja hienonna sipulit ja leikkaa muut kasvikset pieniksi kuutioiksi.
3. Sulata voi kattilassa, lisää rapujen kuoret, tomaattipyree ja kasvikset. Kuullota sekoitellen, kunnes kasvikset saavat vähän väriä.
4. Lisää kattilaan kalaliemi, viini, timjaminoksat ja kevyesti rouhitut pippurit. Anna liemen kiehua hiljalleen noin 1/2 tuntia.
5. Siivilöi liemi tarkasti talteen.
6. Sulata 50 g voita. Lisää vehnäjauhot, sekoita hyvin ja kaada rapuliemi kattilaan. Lisää fondi ja konjakki, keitä 10 minuuttia.
7. Lisää kerma, kuumenna ja tarkista keiton maku. Mausta suolalla ja ripauksella cayenne- tai mustapippuria.
8. Jaa rapujen pyrstö- ja saksilihat syville lautasille, kauho päälle kuumaa keittoa, lisää pinnalle tillisilppua.