Viikon viinivinkki

Pinot noir rosee ja nuotiolla valmistettu bouillabaisse

26 / 2023 Antti Rinta-Huumo

Korkkaa Pinot Noirista valmistettu roseeviini ja nosta kattila nuotiolle. Nuotiolla valmistuva bouillabaisse on täydellinen pari tummalle roseeviinille. Huumaavan tuoksuinen soppa rakastaa marjaista ja hennon yrttistä roseeviiniä.

Nuotio-bouillabaisse

Nuotio-bouillabaisse

4–6annosta, valmistusaika 1 h 10 min

Ainekset:
noin 600 g kalaa & äyriäisiä (ahvenia, haukea, katkarapuja, tölkkisinisimpukoita)
½ fenkoli
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2–3 rkl oliiviöljyä
5 dl valkoviiniä
1 tlk kuorittuja tomaatteja
8 dl kalalientä
1 appelsiinin mehu (josta 1 rkl rouilleen)
ripaus sahramia
ripaus mustapippuria
suolaa

Rouille:
1 pala vaaleaa leipää (kuivaa)
1 rkl appelsiinimehua
ripaus sahramia
1 iso keltuainen
1 valkosipulinkynsi
2 tl savupaprikaa
1 tl Dijon-sinappia
1 dl oliiviöljyä (mietoa)

Valmistusohje:
1. Tee rouille. Laita kuivahtanut leipäpala kylmään veteen likoamaan.
2. Purista appelsiinista mehu lasiin ja ota siitä 1 rkl pieneen kippoon. Ripottele kippoon sahrami. Sekoita sahrami ja mehua, kunnes sahrami liukenee.
3. Purista leipäpalasta vedet pois ja laita tehosekoittimen kulhoon. Lisää sahramiliemi ja loput ainekset oliiviöljyä lukuun ottamatta. Soseuta sileäksi tahnaksi ja lisää öljy ohuena norona. Tarkista rouillen maku ja mausta tarvittaessa lisää.
4. Perkaa ja paloittele nahattomat kalat.
5. Suikaloi fenkoli ja kuorittu sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulit.
6. Kuumenna öljyä padassa nuotiolla ja lisää fenkoli, sipuli ja valkosipulit. Paista hetki mutta älä ruskista. Kun kasvikset alkavat ruskistua, lisää pataan valkoviini. Kiehauta.
7. Lisää tomaattitölkki, kalaliemi, loput appelsiinimehut ja ripaus sahramia. Jos käytät tölkkisimpukoita, lisää pataan myös niiden säilöntäliemi. Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes fenkoli on pehmeää ja tomaatit ovat hajonneet liemeen.
8. Musta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa.
9. Lisää pataan kalat ja äyriäiset. Sekoita varovasti. Nosta pata pois nuotiolta, kalat ja äyriäiset ehtivät hyvin kypsyä liemessä, vaikka pata ei olekaan enää tulilla.
10. Tarjoa bouillabaisse-keiton kanssa rouillea. Rouillea sekoitetaan soppaan lautasella antamaan makua ja saostamaan lientä.

Aiemmat viinivinkit

Pensasmustikka-burratasalaatti ja kukkaisen hunajainen riesling

Mieto pensasmustikka ja kermainen burrata laulavat samassa äänialassa. Hunajainen balsamicokastike viimeistelee kevätsalaatin suloiset soinnut. Puolikuivan rieslingin persikkaiset ja hunajaisen kukkaiset aromit täydentävät suuntäyttävän burratan ja mustikan yhdistelmää. Katso viikon viinivinkki!

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.