Klassiset slaavikeittiön pelmenit ja eteläafrikkalainen chenin blanc ovat suussa soljuva yhdistelmä. Umaminen lihaliemi ja raikas sitruunamajoneesi saavat harmonisen kumppanin runsaan hedelmäisestä ja mausteisesta valkoviinistä. Kokonaisuus on hurmaava ja herkullinen!
Alkon tuotesivu
Pelmenit ja lihaliemi
4 annosta, valmistusaika 1 h 15 min
Ainekset:
4 dl vehnäjauhoja, (puolikarkea)
1 dl tattarijauho
1 1/2 tl suolaa
2 munaa
1 dl turkkilaista jugurttia
Täyte:
1 punasipuli (n.50g)
1 valkosipulinkynsi
2 rkl lipstikkaa hienonnettuna
2 rkl sitruunamelissaa hienonnettuna
150 g (luomu) naudanjauhelihaa
150 g (luomu) possunjauhelihaa
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria myllystä
2 tl paprikajauhetta
1 tl hunajaa
½ sitruunan kuori
Keitinvesi:
noin 2 l vettä
4 tl suolaa
Sitruunamajoneesi:
1 dl majoneesia (esim. Hellmans)
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
Lihaliemi:
1 l lihalientä (esim. Puljonki)
½ tl suolaa
Lisäksi:
50–100 g voita (pelmenien paistamiseen)
½ sitruunan kuori
paahdettua sipulia tai murskattuja krutonkeja
sitruunamelissaa
Valmistusohje:
1.Sekoita jauhot ja suola. Kokoa jauhot kasaksi työpöydälle, tee keskelle kuoppa. Riko kuoppaan munat ja lisää jugurtti. Sekoita puuhaarukalla muna-jugurttiseos sileäksi. Lisää seokseen vähitellen jauhoja ympäriltä ja vaivaa käsin taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja sen verran, että taikina irtoaa pöydästä. Taikinan on tarkoitus jäädä pehmeäksi.
2. Kiedo taikina kelmuun, paina levymäiseksi ja anna levätä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
3. Valmista pelmenien täyte. Kuori sipulit. Hienonna punasipuli, raasta valkosipuli. Hienonna tuoreet yrtit. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään, nosta täyte jääkaappiin.
4. Ota puolet taikinasta. Painele taikina ensin sormin hyvin jauhotetulla työpöydällä levyksi, kauli sitten vielä ohuemmaksi. Ota taikinasta ympyröitä, käytä esimerkiksi vesilasia muottina.
5. Laita teelusikallinen täytettä taikinaympyröille, muotoile täyte suorakulmion muotoon. Taita ympyrä puolikuuksi. Paina reunat ensin sormilla kiinni ja sitten teelusikalla koristeelliseksi.
6. Tee pelmenit samaan tapaan lopusta taikinasta.
7. Keitä pelmenit muutamassa erässä suolavedessä noin 7 minuuttia. Nosta valmiit pelmenit reikäkauhalla valumaan talouspaperille.
8. Tee sitruunamajoneesi. Sekoita ainekset ja anna maustua.
9. Kaada lihaliemi kattilaan. Keitä kasaan, kunnes liemestä on haihtunut noin 2 dl. Mausta suolalla.
10. Paista pelmenit voissa pannulla kauniin värisiksi.
11. Kokoa annokset. Nosta pelmeneitä lautaselle, kaada viereen pari desiä lihalientä. Koristele ruokalusikallisella sitruunamajoneesia, sitruunamelissan lehdillä, rapealla paahdetulla sipulilla ja hienoksi raastetulla sitruunankuorella.