viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Viinilehden Vuoden luomupunaviini ja maltainen joulukinkku

50 / 2021 Antti Rinta-Huumo

Punaviini Languedoc-Roussillon

Joulu on taas, joulu on taas, kattilat täynnä puuroa! Joulu lähestyy ja illallispöytä kruunataan Viinilehden Vuoden luomupunaviinillä ja maltaisella kinkulla. Kypsän marjainen ja tyylikkään paahteinen luomupunaviini on upea seuralainen mallaskuorrutetulle kinkulle. Vastavalittu Viinilehden Vuoden luomupunaviini pursuaa kirsikkaisia ja puna- ja mustaherukkaisia aromeita ja on oiva kumppani joulupöydän kinkuille ja kalkkunoille.

Alkon tuotesivu

Maltainen joulukinkku

Maltainen joulukinkku
10 annosta, maidoton
valmistusaika 20 min + 6 h paistamiseen ja 1–2 vrk marinointiin

Ainekset:
noin 3 kg tuore kinkku (esim. tuoresuolattu luuton kinkku)

Marinadi:
1,5 l kotikaljaa tai porter-olutta
3 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua oreganoa (tai 3 vartta tuoretta oreganoa)

Kuorrute:
2 rkl sinappia
8 rkl luumusosetta
4 rkl mallasuutetta tai tummaa siirappia
2 tl ruokokidesokeria
1 tl suolaa
2 munan keltuaista

Pinnalle:
3 viipaletta mallasleipää (esim. Maalahden limppu tai saaristolaisleipää)

Valmistusohje:
1. Kaada kotikalja tilavaan kannelliseen astiaan, esimerkiksi ämpäriin tai suureen kulhoon. Mausta kalja kuorituilla, viipaloiduilla valkosipuleilla ja oreganolla.
2. Marinoi kinkkua 1-2 vrk mallasjuomassa jääkaapissa.
3. Valuta joulukinkku marinadista. Ota kinkku huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen paistoa. Kinkun lämpötilan tulisi olla noin 10 astetta ennen kypsennystä.
4. Aseta joulukinkku nahkapuoli ylöspäin uuniritilän päälle ja aseta ritilä uunipannun päälle. Kuivaa kinkun pinta paperilla. Työnnä paistolämpömittari, mieluiten digitaalinen, kinkun paksuimpaan kohtaan. Jos kinkku on luullinen, varo työntämästä luuhun saakka.
5. Kaada uunipannulle noin 2 dl marinadia ja 3 dl vettä, jottei rasva pala tai räisky kinkun kypsyessä. Voit myös valella kinkkua paiston aikana uunipellille valuneella nesteellä.
6. Paista kinkkua 100–110-asteisessa uunissa, kunnes kinkun sisälämpötila on 73 astetta. Kolmen kilon luuttomassa kinkussa paistoaika on noin 4 tuntia. Jos haluat kinkusta ylikypsän, paista kunnes sisälämpötila on 83 astetta. Lämpötila nousee pari astetta vielä uunista poistamisen jälkeen.
7. Anna paistetun kinkun hieman jäähtyä ennen kuorruttamista.
8. Poista kinkusta nahka ja mahdollinen verkko. Halutessasi voit ohentaa rasvakerrosta tai poistaa sen kokonaan.
9. Hienonna mallasleipäviipaleet tehosekoittimessa murumaiseksi.
10. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset kulhossa. Sivele seos kinkun pintaan ja ripottele päälle mallasleipämurut.
11. Paahda kinkkua uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Edellisen viikon viinivinkki

Viinilehden Vuoden luomuvalkoviini ja lämmittävä seljanka

Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg 2018

Valkoviini Alsace
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä