Mehevät ja maanläheiset punajuuret rakastavat hapokasta valkoviiniä. Kaada lasiin mineraalista ja hennon yrttistä italialaista valkoviiniä ja valmista sen seuraksi rubiininpunaista punajuuririsottoa. Lorauta eloisaa ja puhdaspiirteisen hedelmäistä viiniä myös risoton joukkoon ja nauti täydellisestä makujen liitosta.
Alkon tuotesivu
Rubiininpunainen punajuuririsotto
4 annosta
gluteeniton, munaton
45 min + 30 min kypsennykseen
Ainekset:
400 g (5–6 kpl) punajuuria
1 rkl öljyä
2 tl siirappia
ripaus suolaa
Risotto:
2 salottisipulia
2–3 valkosipulinkynttä
1 rkl timjamia hienonnettuna
1 rkl rosmariinia hienonnettuna
1 1/2 l kiehuvaa kasvislientä
1 rkl öljyä
4 dl risottoriisiä
1 1/2 dl valkoviiniä
1 1/2 dl parmesaania raastettuna
1 rkl voita
1/2 tl mustapippuria
suolaa
Lisäksi:
100 g piparjuurituorejuustoa
1/2 dl ranskankermaa
100 g kylmäsavulohta
1/2 dl tilliä hienonnettuna
Valmistusohje:
1. Kuori ja lohko punajuuret ja pane uunivuokaan. Kääntele joukkoon öljy, siirappia ja vähän suolaa. Paahda punajuuret kypsiksi 200-asteisessa uunissa ja jauha hienoksi tehosekoittimessa. Voit jättää osan punajuuresta jauhamatta ja lisätä punajuuripalat valmiin risoton pinnalle.
2. Silppua sipulit ja yrtit. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Kuullota sipuli- ja yrttisilppuja hetki öljyssä kattilassa. Lisää riisi ja kuumenna sekoittelen, kunnes riisi muuttuu valkoiseksi.
3. Kaada viini kattilaan. Aloita kuuman kasvisliemen lisääminen 1–2 kauhallista kerrallaan, kun viini on imeytynyt riisiin. Jatka liemen lisäämistä ja risoton kypsennystä, kunnes riisi on juuri ja juuri kypsää. Lisää punajuuri kypsennyksen loppupuolella.
4. Lisää risottoon lopuksi parmesaani ja voi. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa.
5. Pehmennä tuorejuusto ranskankermalla. Lisää joukkoon silputtu lohi ja tilli. Tarjoa tahna risoton kanssa.