viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Itävallan Grüneria, siikaa ja grillattua kurkkusalaattia

25 / 2019 Antti Rinta-Huumo

Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2017

Valkoviini, Itävalta. 16,50 €

Arvio

Hedelmäinen ja vienon mausteinen tuoksu. Siinä on erotettavissa omenaa, päärynää, persikkaa, sekä yrttistä mausteisuutta, hunajaisuutta ja hentoa pippurisuutta. Maku on kuiva, mutta hyvin tuntuvan hedelmäinen. Tuoksun aromien lisäksi maussa on keltaista luumua, aprikoosia, sitruunaa ja mineraalisuuttakin. Alkumaun lähes makean hedelmäinen suutuntuma ryhdittyy eloisan hapokkuuden ansiosta. Viini jättääkin särmikkään, veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman.

Ruokasuositus

Paistetut tai grillatut kalat ja äyriäiset. Myös erinomainen viini selkeämakuisen vaalean lihan seuraan.

Alkon tuotesivu

Mintulla viimeistelty grillattu kurkku raikastaa savusiian makumaailman

Ainekset

1 siika

1–2 rkl suolaa

1 sitruuna

3 kevätsipulin vartta

*

Kurkkusalaatti:

2 kurkkua

3 rkl hienoa merisuolaa

1 rkl valkoviinietikkaa

1 tl hunajaa

2 palaa ruisleipää

1 rkl oliiviöljyä

noin ½ dl ketunleipää, lipstikkaa tai minttua hienonnettuna

2 dl turkkilaista jogurttia

2 rkl kuorittuja, paahdettuja pistaaseja

Valmistusohje

  1. Aloita kurkkusalaatista. Leikkaa kurkut kahteen-kolmeen osaan ja puolita kurkut. Koverra kurkuista siemenet lusikalla pois. Leikkaa kukin koverrettu kurkku kolmeksi lankkumalliseksi palaksi. Laita kurkut kulhoon ja lisää suola. Sekoita. Anna maustua 2 tuntia.
  2. Huuhtele kurkut ja painele kuiviksi talouspaperilla.
  3. Poista siiasta sisälmykset ja suomusta kala. Leikkaa nahkaan viillot 4 senttimetrin välein. Hiero kalan sisään ja pintaan reilusti suolaa. Viipaloi sitruuna, hienonna kevätsipuli.  Laita sitruunaviipaleet ja kevätsipulit kalan sisään.
  4. Sekoita kurkkusalaatin etikka ja hunaja kulhossa.
  5. Kuumenna grilli. Nosta kala grilliin. Asettele myös kurkkulankut varovasti grilliin. Käytä riittävän tiheää ritilää, jotta ne eivät putoa grilliin. Kääntele kurkkuja ja anna paahtua kunnolla. Nosta valmiit kurkkulankut etikka-hunajaan.
  6. Käännä myös kala kerran, jotta se paahtuu ja kypsyy molemmin puolin. Tarkista kalan kypsyys sisältä.
  7. Nosta kypsä kala folion päälle vetäytymään.
  8. Voitele leipäpalat oliiviöljyllä ja paahda grillissä rapeiksi.
  9. Hienonna yrtit ja sekoita kurkkuihin.
  10. Levitä jogurtti tarjoiluvadille ja asettele kurkut jogurtin päälle. Murenna päälle ruisleivät ja viimeistele paahdetuilla, rouhituilla pistaasipähkinöillä.
  11. Tarjoa grillattua kurkkusalaattia siian kanssa.

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä