Sienipata

Resepti
Sienipata

Upota syksyn sienisaalis sienipataan. Tarjoile perinteisesti keitinperunoiden kaverina tai uudella tavalla briossileivän kanssa.

Ainekset

4 annosta
kasvis, munaton
45 min + 2 h
*
600 g herkkusieniä
200 g metsäsieniä (kantarelleja, tatteja, suppilovahveroita)
1 purjo
2 sellerin vartta
1/2 dl brandya
1 dl valkoviiniä
2 dl kasvislientä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
1–2 tl suolaa
mustapippuria
3 oksaa timjamia
*
Lisäksi:
noin 150 g voita paistamiseen
*
Tarjoiluun:
keitettyjä perunoita tai briossileipää

Valmistusohje

1. Putsaa sienet. Leikkaa herkkusienistä jalat pois. Säästä lakit. Ota myös metsäsienten kauneimmat yksilöt ja lakit erilleen. Hienonna sienten jalat ja ei niin kauniit sienet pieniksi paloiksi.
2. Halkaise purjo, pese ja suikaloi ohueksi. Pese sellerin varret, halkaise pituussuunnassa kahtia, kuutioi pieneksi.
3. Kuumenna pari ruokalusikallista voita padassa. Lisää kasvikset, hauduta miedolla lämmöllä pehmeäksi välillä sekoittaen.
4. Lisää hienonnetut sienet ja jatka paistamista hetki.
5. Kuumenna toisella levyllä paistinpannussa nokare voita. Paahda noin kolmannes herkku-ja metsäsienten lakeista molemmin puolin ruskeiksi.
6. Kaada pannuun noin 1 rkl brandya ja liekitä tai kiehauta alkoholi. Anna nesteen karamellisoitua. Kaada sienet ja mahdollinen liemi pataan kasvisten päälle. Toista sama loppujen sienten kanssa, lisäten aina uudet voit ja brandyt pannuun.
7. Valmista suuruste. Sekoita kulhossa valkoviini ja kasvisliemi.
8. Sulata pannussa 50 g voita. Ripottele vehnäjauhot voisulaan ja paista, kunnes jauhot ruskistuvat.
9. Kaada viiniliemi ohuena nauhana koko ajan vispilällä sekoittaen pannuun. Keitä, kunnes seos sakenee.
10. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
11. Lisää timjamit ja kermakastike sienipataan. Sekoita, tarkista maku ja peitä kannella.
12. Nosta pata 150-asteiseen uuniin 2–3 tunniksi hautumaan.
13. Ota lopuksi kansi pois, nosta lämpö 200 asteeseen ja paahda pataan kaunis pinta.
14. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai briossin kanssa.

Viinisuositus

Pfaff Pinot Gris 2016

007485, Alkon tuotesivu
Valkoviini / AC Alsace / Ranska
La Cave des Vignerons de Pfaffenheim
Pinot Gris
14,49 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Sienipadan tiivismakuinen, metsäinen ja vienosti yrttinen maku tuo korostuneesti esiin viinin eksoottista hedelmäisyyttä. Pinot gris -viinin makea mausteisuus puolestaan täydentää runsaan padan ja paahteisen briossin makuja. Leveän trooppinen, hennon makea viini, muheva pata ja briossi ovat rakenteiltaan tyylikkäässä tasapainossa. Mehevä yhdistelmä.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä