viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Jogurttivaahto, fenkolia ja herukanlehteä

20.02.2017 Jukka Nykänen + kuva Sami Repo

Tämä kesäinen, raikas jälkiruoka tuo esiin aivan uusia puolia vanhasta tutusta herukasta.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ainekset

Jogurttivaahto:

200 g valutettua jogurttia (n. 400 g jogurttia)

2/3 dl tomusokeria

1 liivatelehti

1 3/4 dl kuohukermaa

*

Herukka-fenkolimarenki:

2 munanvalkuaista

1 dl + 1 rkl tomusokeria

paahdettuja fenkolinsiemeniä jauhettuna

kuivattua herukanlehteä jauhettuna (tai herukkajauhetta)

*

Marinoitu fenkoli:

1 luomufenkoli

1 1/2 dl vettä

1/2 dl sitruunamehua

1 rkl omenaviinietikkaa

1 1/2 dl sokeria

1 sitruunan kuori

2 oksaa sitruunatimjamia

vajaa kourallinen herukanlehtiä

*

Herukanlehtipyree:

2 dl vettä

1 sitruunan kuori ja mehu

1/2 dl sokeria

kourallinen herukanlehtiä

1 tl agar agaria 1 dl lientä kohden

Valmistusohje

1. Aloita marenkien valmistuksella. Vatkaa valkuaiset ja sokeri jämäkäksi vaahdoksi.
2. Laita vaahto pursotinpussiin. Pursota leivinpaperilla vuoratulle pellille pitkiä ohuita tankoja.
3. Ripottele päälle kuivattua herukanlehteä ja fenkolinsiemeniä. Kypsennä uunissa 100 asteessa, kunnes marengit ovat rapeita (n. 1-2 tuntia). Säilytä kuivassa tiiviisti pakattuna.

Vinkki: Voit korvata herukanlehtijauheen herukkajauheella.

4. Valmista marinoitu fenkoli. Laita muut ainekset paitsi fenkoli ja herukanlehdet kattilaan. Kiehauta. Kaada kuuma liemi herukanlehtien päälle.
5. Anna tekeytyä kelmun alla pari tuntia.
6. Pese fenkoli. Suikaloi läpinäkyvän ohuiksi viipaleiksi. Laita kylmään veteen. Valuta ja ravistele kuivaksi.
7. Siivilöi herukanlehtiliemi ja yhdistä fenkolien kanssa. Sekoita fenkolia kevyesti liemessä ja anna tekeytyä kylmässä tiiviisti peiteltynä.

Vinkki: Jos et saa herukanlehtiä, voit korvata ne käyttämällä veden sijaan herukanlehtijuomaa.

8. Tee jogurttivaahto. Laita jogurtti yöksi valumaan liinaan tai harsoon.
9. Vatkaa valutettu jogurtti tasaiseksi, siivilöi tomusokeri joukkoon ja sekoita.
10. Liota liivate ja laita 1 rkl kermaa kattilaan. Lämmitä kerma ja sulata liivate siihen.
11. Vatkaa liivate nopeasti jogurtin joukkoon.
12. Vatkaa loppu kerma vaahdoksi ja kääntele joukkoon. Anna asettua muutama tunti kylmässä.
13. Tee herukanlehtipyree. Mittaa vesi, sitruuna ja sokeri kattilaan. Kiehauta.
14. Kaada lehtien päälle. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 2 tuntia.
15. Siivilöi liemi ja puristele neste herukanlehdistä.
16. Laita neste kattilaan ja lisää 1 tl agar agaria desilitraa kohden.
17. Keitä matalalla lämmöllä, kunnes agar agar on sulanut. Anna jäähtyä ja kiinteytyä.
18. Sekoita sileäksi sauva- tai tehosekoittimella.
19. Kokoa marinoidusta fenkolista, jogurttivaahdosta, herukanlehtipyreestä ja marengeista kaunis annos.

Vinkki: Jos et saa herukanlehtiä, voit korvata veden herukanlehtijuomalla. Agar agarin voi korvata liivatteella: käytä pakkauksen leikattavan hyytelön ohjeen mukaisesti.

 

 

Vastaavia reseptejä

Jälkiruoka

Kelluva saari

time Created with Sketch.
40 min
Jälkiruoka

Grillatut persikat ja ruusukerma

time Created with Sketch.
15 min
Jälkiruoka

Vadelma-raparperi-jogurtti-juustokakku

time Created with Sketch.
hyytyminen 6 h valmistusaika 30 min
Leivonnainen

Lue lisää

Aperitiivilasissa kuohuvat herukanlehdet

05.02.2022 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Herkulliset makeat viinit: yhdistä viineille nämä ruoat!

02.11.2021 Viinilehden toimitus + kuva Sami Piskonen

Nauti piparit viimeistä murua myöten – katso kolme herkullista piparijälkkäriä!

07.12.2020 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä