Piparigaletti

Resepti
Piparigaletti

Galetti on rennolle leipurille sopiva piiras, jossa taikina taiteillaan mutkattomasti täytteen päälle. Voit käyttää pohjaan myös valmista piparitaikinaa.

Ainekset

10–12 palaa
45 min + 1 h taikinan tekeytymiseen
*
150 g kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 tl piparimaustetta
n. 2 rkl kylmää vettä
*
Päälle:
4-5 päärynää tai 6 viikunaa tai luumua
1 rkl sitruunamehua
1 dl fariinisokeria
50 g voita pieninä nokareina
*
Voiteluun:
1 muna
(pienikiteistä sokeria)
*
Rusinat:
1 dl keltaisia rusinoita
1 rkl hillosokeria
5 rkl jälkiruokaviiniä (esim. Sauternes)
*
Tarjoiluun:
(pähkinäjäätelöä)

Valmistusohje

1. Kuutioi voi pieniksi paloiksi. Nypi voi, jauhot, sokeri ja piparimauste murumaiseksi seokseksi. Lisää sen verran vettä, että saat taikinasta tasaisen. Älä vaivaa, ettei taikina sitkisty.
2. Tee taikinasta pallo ja litistä se. Peitä kelmulla ja nosta viileään noin tunniksi.
3. Kuori ja viipaloi hedelmät. Pirskottele päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Sekoita hedelmät fariinisokerin kanssa.
4. Kauli taikina jauhotetulla leivinpaperilla noin 1 cm paksuiseksi soikeaksi levyksi. Levitä hedelmäpalat taikinalle. Jätä noin 5 cm reunoihin käännösvaraa. Käännä taikinan reunat vapaalla tyylillä täytteen päälle.
5. Nosta päälle voinokareita. Voitele piiraan reunat munalla ja ripottele reunuksille halutessasi sokeria.
6. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes piiras on kypsä.
7. Tee sillä aikaa rusinat. Mittaa kattilaan rusinat, viini ja hillosokeri. Kiehauta seos, ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.
8. Lusikoi siivilöidyt rusinat galetille. Voit halutessasi kiehauttaa ylijääneen liemen siirapiksi ja valuttaa sitä galetille makulisäksi.
9. Tarjoa piiras sellaisenaan tai pähkinäjäätelön kanssa.

Vinkki: Korvaa taikina valmiilla piparitaikinalla.

Viinisuositus

NES Passito di Pantelleria 2014

Poistunut valikoimasta
Valkoviini / DOC Passito di Pantelleria / Sisilia, Italia
Carlo Pellegrino
Moscato D'alessandria
15,21 € (0,375 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Galettin selkeäpiirteinen aromikkuus saa herkullista seuraa viinin kuivattujen hedelmien, makeiden mausteiden ja paahteisten vivahteiden maailmasta. Piiraan päärynäinen ja rusinainen maku toimii erinomaisesti myös viinin aprikoosin, hunajan ja jopa makean, hillotun ananaksen aromien kanssa. Herkullinen yhdistelmä!

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 19,90 €.

Tilaa tästä