viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Taikinoitu lihapata

13.02.2017 Kira Weckman Kuva: Sami Piskonen

Lihapata ei valmistu hetkessä mutta se muhii uunissa itsekseen suurimman osan ajasta. Herkullinen taikinoitu lihapata on kaiken vaivan väärtti.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ainekset

10 annosta

30 min + kypsentämiseen noin 3 tuntia

*

3 punasipulia

2-4 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

20 g voita

3 oksaa rosmariinia

3 oksaa timjamia

3 laakerinlehteä

1 kg naudan rintaa (keittolihaa)

1/2 tl hienoa (meri)suolaa

mustapippuria

2 rkl tomaattipyreetä

2 rkl vehnäjauhoja

4 dl punaviiniä

1 1/2 l lihalientä

1 1/2 dl (140 g) ohrahelmiä

3 rkl makeaa sinappia

3 rkl worcestershire-kastiketta

100 g cheddarjuustoa raastettuna

*

Taikina:

4 1/2 dl ( 300 g) vehnäjauhoja

1/2 tl hienoa (meri)suolaa

100 g porsaanihraa

100 g voita

1 1/4 dl kylmää vettä

1 muna

Valmistusohje

1. Kuori ja viipaloi sipulit, hienonna valkosipulit.
2. Mittaa pataan öljy, voi ja yrtit, kuullota pari minuuttia.
3. Lisää pataan sipulit ja kuutioitu liha, mausta. Sekoita hyvin ja kypsennä paistaen noin 10 minuuttia.
4. Lisää joukkoon tomaattipyree, sekoita. Lisää jauhot, sekoita ja kaada sekaan viini ja lihaliemi. Anna seoksen kiehahtaa.
5. Anna poreilla miedolla lämmöllä kannen alla noin tunnin. Sekoittele välillä.
6. Valmista taikina padan kypsyessä. Mittaa kulhoon jauhot, suola, ihra ja kuutioitu voi.
7. Nypi rasvat jauhojen sekaan tai käytä yleiskonetta. Rakenteesta tulee lastuinen ja muruinen.
8. Lisää taikinaan vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa, jottei sitkoa muodostuisi.
9. Tee taikinasta pallo, painele se hieman litteämmäksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan.
10. Kun pata on kypsynyt tunnin, lisää ohrahelmet. Jatka kypsennystä vielä toinen tunti.
11. Parin tunnin kypsentämisen jälkeen poista kansi ja anna poreilla hiljalleen puolisen tuntia tai kunnes liha on mureaa ja liemi saostunut.
12. Poista pintaan kertynyt rasva. Lisää joukkoon sinappi, Worcestershire-kastike ja juustoraaste. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
13. Kuumenna uuni 180 asteiseksi.
14. Siirrä lihapata uunipataan tai -vuokaan. Riko munan rakenne lasissa ja voitele vuoan reunat kananmunalla.
15. Kaulitse kylmä taikina jauhotetulla pöydällä, noin 1 cm paksuiseksi levyksi, joka kooltaan peittää uunipadan.
16. Nosta taikinalevy lihapadan päälle, painele vuoan reunoihin kevyesti kiinni. Poista ylimääräinen taikina. Voitele pinta munalla. Pistele haarukalla muutama reikä taikinakanteen.
17. Nosta pata uunin alimmalle tasolle ja paista noin 45 minuuttia, tai kunnes taikina on kypsä ja kullanruskea.
18. Tarjoa heti paistamisen jälkeen.

Vinkki:
Tarjoa padan kanssa raikasta salaattia tai höyrytettyjä kasviksia

Viinisuositus:

Plan B Shiraz 2018

Alkon tuotenro 1:

Punaviini Western Australia
14,39 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Alkuruoka

Kurpitsa-fetapiirakka

time Created with Sketch.
2 h 10 min
Kasvisruoka
Alkuruoka

Juustoleipä

time Created with Sketch.
30 min
Kasvisruoka
Alkuruoka

Parsaleipä

time Created with Sketch.
1 h
Kasvisruoka

Lue lisää

Uunilihapullat ja unelma-cabernet

Kaupallinen yhteistyö

22.11.2024 Viinilehden toimitus

Kysyimme guruilta: ensi vuoden viinitrendit

19.11.2024 Teksti ja kuvat Wenla Wallin

Mikä beaujolais nouveau?

19.11.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä