Ainekset
4 annosta
valmistusaika 1 h + maustumiseen ja kuivaukseen 6 h
gluteeniton, munaton
*
Simpukat:
2 dl valkoviiniä
1 valkosipulinkynsi
3 oksaa timjamia
1 sitruuna
40 sydänsimpukkaa
suolaa
oliiviöljyä
*
Jugurttivaahto:
2 dl maustamatonta jugurttia
suolaa
sitruunamehua
*
Pikkelöityä kurkkua:
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl vaaleaa balsamicoetikkaa
1 tuore kurkku
*
Kuivattua kurkkua:
kurkun kuoret
1 puntti tilliä
*
Lisäksi:
kotimaista kaviaaria tai lohenmätiä
Valmistusohje
1. Laita valkoviini, valkosipuli, timjami ja raastettu sitruunan kuori kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.
2. Pese simpukat kylmällä vedellä. Valuta sen jälkeen siivilässä.
3. Lämmitä korkea kattila kuumaksi. Lisää pestyt simpukat ja pyörittele kunnes ne alkavat avautua. Lisää kuuma valkoviini-mausteliemi.
4. Kypsennä kannen alla noin 1–1 1/2 minuuttia simpukoiden koosta riippuen. Valuta simpukat liemestä ja siirrä kypsät simpukat kylmään jäähtymään.
5. Poista simpukanlihat kuorista. Huuhtele lihat kylmällä vedellä, kunnes kaikki hiekka on irronnut.
6. Mausta suolalla, sitruunamehulla ja oliiviöljyllä.
7. Valmista jugurttivaahto. Mausta jugurtti ja laita kermasifoniin.
8. Lataa kaksi patruunaa ja anna tekeytyä kylmässä noin tunti. Ravista hyvin.
9. Pikkelöi kurkut. Kiehauta sokeri, vesi ja etikka. Jäähdytä.
10. Kuori kurkku ja poista siemenet. Säästä kuoret. Pilko kuorittu kurkku tasakokoisiksi kuutioksi.
11. Kaada etikkaliemi kurkkukuutioiden päälle. Anna maustua – mitä pidempään sen parempi.
12. Kuivaa kuoria ja tilliä 40-asteisessa uunissa yön yli.
13. Hienonna maustemyllyssä tasaiseksi.
14. Tarjoile simpukat jugurttivaahdon, pikkelöidyn- ja kuivatun kurkun sekä kaviaarin kera.