Ainekset
4 annosta
gluteeniton, maidoton, munaton
15 min + 3–4 h kypsennykseen
*
noin 3:n linnun koivet ja siivet
1 tl suolaa
5 oksaa timjamia
1 oksa rosmariinia
n. 2 tlk (noin 340 g) hanhen- tai ankanrasvaa
(rypsiöljyä)
Valmistusohje
1. Puhdista ja kuivaa käytettävät lihat. Ripottele niille suolaa ja anna maustua hetki.
2. Nosta lihat kannelliseen uunivuokaan tai teräskattilaan vieri viereen. Astian on hyvä olla sen kokoinen, että palat juuri ja juuri mahtuvat sen pohjalle. Kaada päälle hanhen- tai ankanrasva. Jos se ei riitä peittämään lihoja, lisää neutraalin makuista öljyä, jotta palat peittyvät.
3. Nosta kansi päälle ja kypsennä lihoja 100-asteisessa uunissa 2,5 tuntia.
4. Pane uuni pois päältä ja anna lihojen jäähtyä uunissa. 5. Jos et käytä lihoja heti kypsennyksen jälkeen, poista timjamit sekä rosmariini ja jätä lihat astiaan. Anna rasvan hyytyä lihojen ympärille, sillä se muodostaa lihoille ilmatiiviin suojan, edellyttäen, että rasva peittää lihat kokonaan. Lihat säilyvät jääkaapissa useita päiviä. Pidempää säilytystä varten puhdista lihat luista ja pakasta.
5. Kun käytät lihat, kerää rasva talteen, sen voi käyttää uudestaan. Erottele lihat ja luut.
6. Mehevää, rasvassa haudutettua lihaa voi käyttää esimerkiksi risottoihin, salaatteihin ja pastoihin. Tai syödä sellaisenaan leivän päällä.
Vinkki: Tölkitettyä hanhen- ja ankanrasvaa löytyy hyvin varustetuista marketeista ja delikaupoista.