Ainekset
1 siika
1–2 rkl suolaa
1 sitruuna
3 kevätsipulin vartta
*
Kurkkusalaatti:
2 kurkkua
3 rkl hienoa merisuolaa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
2 palaa ruisleipää
1 rkl oliiviöljyä
noin ½ dl ketunleipää, lipstikkaa tai minttua hienonnettuna
2 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl kuorittuja, paahdettuja pistaaseja
Valmistusohje
- Aloita kurkkusalaatista. Leikkaa kurkut kahteen-kolmeen osaan ja puolita kurkut. Koverra kurkuista siemenet lusikalla pois. Leikkaa kukin koverrettu kurkku kolmeksi lankkumalliseksi palaksi. Laita kurkut kulhoon ja lisää suola. Sekoita. Anna maustua 2 tuntia.
- Huuhtele kurkut ja painele kuiviksi talouspaperilla.
- Poista siiasta sisälmykset ja suomusta kala. Leikkaa nahkaan viillot 4 senttimetrin välein. Hiero kalan sisään ja pintaan reilusti suolaa. Viipaloi sitruuna, hienonna kevätsipuli. Laita sitruunaviipaleet ja kevätsipulit kalan sisään.
- Sekoita kurkkusalaatin etikka ja hunaja kulhossa.
- Kuumenna grilli. Nosta kala grilliin. Asettele myös kurkkulankut varovasti grilliin. Käytä riittävän tiheää ritilää, jotta ne eivät putoa grilliin. Kääntele kurkkuja ja anna paahtua kunnolla. Nosta valmiit kurkkulankut etikka-hunajaan.
- Käännä myös kala kerran, jotta se paahtuu ja kypsyy molemmin puolin. Tarkista kalan kypsyys sisältä.
- Nosta kypsä kala folion päälle vetäytymään.
- Voitele leipäpalat oliiviöljyllä ja paahda grillissä rapeiksi.
- Hienonna yrtit ja sekoita kurkkuihin.
- Levitä jogurtti tarjoiluvadille ja asettele kurkut jogurtin päälle. Murenna päälle ruisleivät ja viimeistele paahdetuilla, rouhituilla pistaasipähkinöillä.
- Tarjoa grillattua kurkkusalaattia siian kanssa.
Viinisuositus