viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Sienipata

19.10.2017 Meri-Tuuli Väntsi + Kuva: Sami Repo

Pataruoka vaatii valmistajaltaan kärsivällisyyttä mutta pitkään ja hartaasti haudutettu pata hurmaa ruokailijan.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ainekset

4 annosta

kasvis, munaton

45 min + 2 h

*

600 g herkkusieniä

200 g metsäsieniä (kantarelleja, tatteja, suppilovahveroita)

1 purjo

2 sellerin vartta

1/2 dl brandya

1 dl valkoviiniä

2 dl kasvislientä

2 rkl vehnäjauhoja

2 dl kermaa

1–2 tl suolaa

mustapippuria

3 oksaa timjamia

*

Lisäksi:

noin 150 g voita paistamiseen

*

Tarjoiluun:

keitettyjä perunoita tai briossileipää

Valmistusohje

1. Putsaa sienet. Leikkaa herkkusienistä jalat pois. Säästä lakit. Ota myös metsäsienten kauneimmat yksilöt ja lakit erilleen. Hienonna sienten jalat ja ei niin kauniit sienet pieniksi paloiksi.
2. Halkaise purjo, pese ja suikaloi ohueksi. Pese sellerin varret, halkaise pituussuunnassa kahtia, kuutioi pieneksi.
3. Kuumenna pari ruokalusikallista voita padassa. Lisää kasvikset, hauduta miedolla lämmöllä pehmeäksi välillä sekoittaen.
4. Lisää hienonnetut sienet ja jatka paistamista hetki.
5. Kuumenna toisella levyllä paistinpannussa nokare voita. Paahda noin kolmannes herkku-ja metsäsienten lakeista molemmin puolin ruskeiksi.
6. Kaada pannuun noin 1 rkl brandya ja liekitä tai kiehauta alkoholi. Anna nesteen karamellisoitua. Kaada sienet ja mahdollinen liemi pataan kasvisten päälle. Toista sama loppujen sienten kanssa, lisäten aina uudet voit ja brandyt pannuun.
7. Valmista suuruste. Sekoita kulhossa valkoviini ja kasvisliemi.
8. Sulata pannussa 50 g voita. Ripottele vehnäjauhot voisulaan ja paista, kunnes jauhot ruskistuvat.
9. Kaada viiniliemi ohuena nauhana koko ajan vispilällä sekoittaen pannuun. Keitä, kunnes seos sakenee.
10. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
11. Lisää timjamit ja kermakastike sienipataan. Sekoita, tarkista maku ja peitä kannella.
12. Nosta pata 150-asteiseen uuniin 2–3 tunniksi hautumaan.
13. Ota lopuksi kansi pois, nosta lämpö 200 asteeseen ja paahda pataan kaunis pinta.
14. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai briossin kanssa.

Viinisuositus

Pfaff Pinot Gris 2021

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Alsace
14,98 €
0,75 l
Edullinen ostos
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Pääruoka

Harissaperunat

time Created with Sketch.
60 min
Kasvisruoka
Pääruoka

Tomaattirisotto

time Created with Sketch.
40 min
Kasvisruoka
Alkuruoka

Kurpitsa-fetapiirakka

time Created with Sketch.
2 h 10 min
Kasvisruoka

Lue lisää

Uudenvuoden piccolot – pikkupullot rakettien paukkeeseen

19.12.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Joulun jämäpastat! Täydellistä välipäivien herkutteluun

19.12.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Elvi Rista + tyyli Juuli Hakkarainen

Viinilehden vuoden kokatuimmat reseptit 2024

19.12.2024 Anna-Kaisa Karppinen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä