Ainekset
1 pkt (175g) hyvää pekonia
3 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1 (n. 1 kg) kokonainen broileri
2 laakerinlehteä
3 oksaa timjamia
3 oksaa lehtipersiljaa
1 l kanalientä (vettä tarvittaessa)
suolaa
2 tlk (n. 450g) valkoisia säilykepapuja
4 porkkanaa
200 g lehtikaalia tai savoijinkaalia
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
*
Tarjoiluun:
maalaisleipää
Valmistusohje
1. Laita suikaloita pekoni ruskistumaan liedelle isoon kannelliseen pataan.
2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää ne pataan, kun pekoni on ruskistunut ja sen rasva on sulanut. Kuullota sipulit pehmeiksi.
3. Nosta pataan puhdistettu kokonainen broileri, laakerinlehdet ja yrtit. Lisää kanaliemi ja tarvittaessa vettä, jotta broileri peittyy. Lisää 2 tl suolaa ja peitä pata kannella. Kypsennä kanaa 160-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
4. Nosta kypsä broileri sekä yrtinoksat pois padasta. Revi jäähtyneestä broilerista lihat irti.
5. Valuta pavut lävikössä. Kuori ja kuutioi porkkanat. Lisää pavut ja porkkanat pataan ja jatka hauduttamista vielä noin tunti.
6. Suikaloi kaali. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja paista kaalisuikaleita pari minuuttia. Kääntele joukkoon broilerin lihat. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.
7. Kaada kaali-kanaseos pataan ja sekoita. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
8. Tarjoa kana-papukeitto rapeakuorisen maalaisleivän kanssa.
Viinisuositus:
Pascal Doquet Anthocyanes Premier Cru Rosé Champagne Extra-Brut
Ranska, Alko 913726, 56,90 €
Keiton maukas ja juureksinen liemi saa hyvän makuparin roseesamppanjasta, jossa on kypsää omenaisuutta ja hieman kukkaisiakin vivahteita. Viinin kypsä marjaisuus sekä mineraalinen ja kainosti paahteinen aromikkuus sopivat erityisen hyvin kanan ja papujen seuraan. Lehtikaalin, lehtipersiljan ja yrttisen viinin yhdistelmä viimeistelee maukkaan yhdistelmän, jota kuplat korostavat.