Ainekset
4 annosta
40 min + 3,5 h keittämiseen ja paistamiseen
*
Keittopohja:
2 sipulia
3 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
1 kg hirven luita (tai muu riista)
2 laakerinlehteä
5 l vettä
*
Keitto:
350 g palsternakkaa
350 g lanttua
1 rkl tummaa siirappia
500 g - 1 kg hirven sisäpaistia (tai muu riista)
1 keltasipuli
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
noin 1,5 l keittopohjaa (tai lihalientä)
2 rkl soijakastiketta
1 dl kuivattuja sieniä (torvisieni, suppilovahvero)
2 rkl herukkahyytelöä
1 tl kuivattua timjamia
1/2 tl rouhittua mustapippuria
2 tl merisuolaa (hienoa)
lehtipersiljaa
2 dl ranskankermaa
Valmistusohje
1. Valmista keittopohja. Kuori ja lohkoa sipulit, porkkanat ja selleri. Paahda kasviksia ja luita 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
2. Kaada luut, juurekset, laakerinlehdet ja vesi isoon kattilaan.
3. Keitä hiljalleen poreillen vähintään 2 tuntia. Mitä kauemmin keität, sen maukkaampi liemi. Kuori pintaan muodostuva vaahto välillä pois.
4. Käytä siivilöity liemi (noin 1,5 litraa) keiton valmistukseen.
5. Kuori keiton juurekset ja paloittele.
6. Levitä juurespalat uunipellille ja mausta siirapilla. Paahda 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
7. Leikkaa liha suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
8. Ruskista lihat ja sipulit voissa pannulla. Siirrä kattilaan.
9. Lisää joukkoon jauhot. Sekoittele. Lisää myös lämmin keittopohja tai lihaliemi, soijakastike, kuivatut sienet, hyytelö, timjami ja paahdetut juurekset.
10. Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.
11. Hauduta keittoa noin 30 minuuttia, kunnes liha on kypsää ja mureaa. Sisäpaisti kypsyy nopeasti, jos käytät “keittolihaa” vaatii se pidemmän kypsennysajan
12. Koristele riistakeitto lehtipersiljalla ja tarjoile ranskankermaa keiton lisukkeena.
Vinkki:
Valmista keiton liemi jo muutamaa päivää ennen. Riistakeitto valmistuu myös kaupan valmiista lihaliemestä. Pakasta ylimääräinen liemipohja, käytä keittoihin ja kastikkeisiin.