Ainekset
400 g tuorepastaa
suolaa
parmesaania raastettuna
mustapippuria
*
Pesto:
2 dl oliiviöljyä
½ dl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
2 ruukkua basilikaa
50 g parmesaania
suolaa
mustapippuria
*
Punajuuripyree:
4–6 keskikokoista punajuurta keitettynä tai paahdettuna
1–2 salottisipulia
2 rkl oliiviöljyä
(portviiniä)
5 dl kasvislientä
suolaa
Valmistusohje
1. Kuumenna 1 dl oliiviöljyä pannulla. Paahda pinjansiemeniä varovasti öljyssä, kunnes ne alkavat saada hieman väriä. Ota pannu pois levyltä, mutta jatka sekoittamista, kunnes oliiviöljy jäähtyy hieman. Öljyssä paahtamalla saat siemeniin kauniimman ja tasaisemman pintavärin. Jätä jäähtymään.
2. Nypi basilikanlehdet, rouhi parmesaani pienemmäksi, kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Laita ne tehosekoittimen kulhoon ja lisää joukkoon 1 dl oliiviöljyä. Lisää myös huoneenlämpöisiksi jäähtyneet siemenet ja niiden paistoöljy. (Jos öljy on liian kuumaa, basilikanlehdet tummuvat ja peston väri kärsii.) Soseuta tasaiseksi pestoksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Kuori kypsät punajuuret ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Hienonna salottisipulit.
4. Laita sipulit ja oliiviöljy kattilaan. Kuullota, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Mikäli joulusta on jäänyt yli portviiniä, voit lisätä sitä tilkan sipuleiden joukkoon antamaan makua.
5. Lisää kattilaan punajuuret ja kasvisliemi. Keitä hiljalleen noin 5 minuuttia.
6. Soseuta pehmenneet punajuuret ja liemi tehosekoittimessa tasaiseksi pyreeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
7. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan suolavedessä. Lisää punajuuripyree pastan sekaan ja sekoita huolellisesti. Lisää mukaan pestoa makusi mukaan ja sekoita vielä.
8. Viimeistele annos lopuksi pestonokareella, raastetulla parmesaanilla ja pippurilla. Tarjoile heti.
VINKKI
Hyödynnä joulupöydästä ylijääneet rosollit punajuuripastan pyreessä!
Viinisuositus
Corte Rugolin Amarone Crosara de le Strie 2015
Alkon tuotenro 1: